Bilim

CERN’deki Bilim Adamları Işık Hızını Aşmayı Başardı!

24.01.2016

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ile Tanrı Parçacığı araştırmaları ile bildiğimiz Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi'nde (CERN) çalışan bilim adamları, atomdan küçük partiküllerin ışık hızını geçtiğini açıkladı.

Testlerle kanıtlandığı takdirde Einstein'ın 1905 yılında sunduğu Özel Görelilik Teorisi'ni çürütecek olan bu buluş, fizik yasalarını değiştirebilecek nitelikte.

CERN’in sözcüsü Antonio Ereditato, Cenevre’den İtalya’nın Gran Sasso kentine nötrinoları, saniyede 300 bin km olan ışık hızından 60 nanosaniye daha hızlı göndermeyi başardıklarını, araştırmaların devam ettiğini ve daha bir dizi test yapılması gerektiğini söyledi. Ereditato, sonuçların doğrulanması halinde, temel fizik kurallarını derinden sarsacak bir buluşa imza atılacağını belirtti.

2011 yılında da, yapılan deneylerde Alplerin kolu olan Apenin Dağları’nın altında bir laboratuvardan 700 kilometre ötedeki diğer laboratuvara nötrinoların saniyenin milyarda birinden hızlı bir şekilde ulaştığı ve ışık hızının aşıldığı iddia edilmiş ancak daha sonra bu sonuçların makinede meydana gelen arızadan kaynaklandığı açıklanmıştı.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz