Bilim, Teknoloji

Güç Kalkanı Teknolojisi Gerçek Oluyor!

23.03.2015

Evet dostum bundan sonra "güç kalkanlarını açın!" lafını duyabileceğiz.

Bilim kurgu filmlerinden aşina olduğumuz güç kalkanı teknolojisi, ünlü uçak üreticisi Boeing'in bir projesiyle gerçekleşmeye çok yakın. Proje potansiyel patlama hasarlarını önlemek için elektromanyetik bir kalkan kullanma fikrinden ortaya çıkmış.

Firma tarafından patenti alınan teknolojiye göre sensörler yoluyla patlamanın oluşturduğu şok dalgaları algılanıyor ve elektromanyetik bir yay oluşturularak bu dalgaların sarsıntıları engelleniyor. Tabi ki yukarıdaki resimde olduğu gibi herşeyi engelleyen bir kalkan olmuyor bu. Oluşturulan güç alanı, sadece şok dalgalarını engelliyor.

Boeing bunun için lazer, elektrik ve mikrodalga teknolojilerini bir arada kullanıyor. Sensörün anlık verilerini alan sistem bu teknolojilerden bir plazma alanı oluşturuyor ve alan ısınarak havayı iyonize ediyor. Bu plazma alanında sıcaklık ve yoğunluk gibi değerler dış ortamdan daha farklı ve bu sayede bir tampon bölge gibi görev yapıyor. Böylece insan, araç, bina gibi hedefleri şok dalgalarından koruyabiliyor. Oluşturulan alan ışığı da emdiği için içinde bulunan insan bir şey göremiyor bu sebeple alanın daima açık olması değil patlama anında ortaya çıkması gerekiyor.

Elektromanyetik alanların şok darbelerini engelleyebildiği uzun süredir biliniyor ve çalışmalar yapılıyor. Ancak ilk kez savunma sanayiinde kullanılmak üzere bu kadar detaylı çalışmalar yapılıyor. Boeing'in bu projeyi ne zaman hayata geçireceği bilinmiyor.

Bence ülkenin başındaki adam hemen alacaktır bundan saraya :)

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz