Bilim

Dünya Benzeri 3 Yeni Gezegen Keşfedildi

21.01.2015

NASA'nın Kepler Uzay Teleskopu, Dünya'dan biraz daha büyük olan üç gezegene sahip bir yıldızı keşfetti. En dıştaki gezegen "Goldilocks" bölgesinde yer alan bir yörüngeye sahip ve bu bölgenin yüzey sıcaklığı, sıvı su ve belki de yaşamın varlığını destekleyecek seviyede olabilir.

EPIC 201367065 isimli yıldız, Güneş'imizin yarısı boyutlarında. 150 ışık yılı mesafesinde bulunan bu yıldız, astronomlar tarafından gezegenlerin atmosferleri hakkında tahminlerde bulunulmasına olanak tanıyacak kadar parlak.

Yıldız etrafında keşfedilen üç gezegen, Dünya'nın 2.1, 1.7 ve 1.5 katı boyutlara sahipler. En dış yörüngeye sahip olan ve Dünya'nın 1.5 katı büyüklüğünde olan gezegen, Dünya'nın Güneş'ten aldığı ışık miktarına yakın bir ışığı yıldızından alacak uzaklıkta bulunuyor.

Gezegenleri bulan University of California, Berkeley'den Erik Petiguar'ın söylediğine göre; "Bu güne kadar bulduğumuz gezegenlerin çoğu yanmış durumdalar. Bu sistem, geçişli ılık gezegenlere sahip en yakın yıldız. En dışarıda bulunan gezegenin Dünya gibi taşlı olması oldukça gerçek bir ihtimal ve bunun anlamı da gezegenin sıvı su okyanuslarını destekleyecekdoğru ısıya sahip olabileceği."

University of Hawaii'den Andrew Howard'ın söylediğine göre, Samanyolu Galaksisi'nde Dünya boyutlarındaki gezegenler oldukça yaygın durumdalar. Ayrıca, Dünya'ya benzer bir şekilde genellikle taş ve demirden oluşan gezegenler de bulunmakta.

2013 yılında Kepler'in edindiği verilere göre istatistiksel bir hesaplama yapan bir araştırma ekibi, Samanyolu'ndaki Güneş benzeri her 5 yıldızdan birinin yaşanılabilir bölgede bulunan Dünya boyutlarında bir gezegene sahip olduğunu bulmuştu. Diğer türlerdeki yıldızlar da hesaplamaya dahil edildiğinde, galaksi genelinde Dünya benzeri 40 milyar gezegen bulunabileceği sonucuna ulaşıldı.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz