Bilim, İnternet, Programlama

Google Chrome’la Yıldızlar Arasında Dolaşma Keyfi

26.03.2015

Yakın zaman önce sinemalarda boy gösteren Interstellar filminden sonra uzay, galaksi gibi konular yeniden insanların ilgisini çekmiş durumda.

Google Chrome tarayıcısının ekran kartını kullanan WebGL teknolojisiyle ilgili demoların yer aldığı www.chromeexperiments.com adresinde, Samanyolu Galaksisi'ndeki yıldızlara dair bir demo hazırlanmış. Güneş'i merkeze alan sistemde etraftaki yıldızları 3 boyutlu olarak görebiliyoruz.

"100.000 Stars" isimli çalışmayı görmek için (Google Chrome tarayıcısıyla görülebiliyor yalnızca):
 http://stars.chromeexperiments.com/

Ayrıca WebGL ile bu sistemin nasıl kodlandığını merak eden yazılımcı arkadaşlar için:
http://www.html5rocks.com/en/tutorials/casestudies/100000stars/

Konu yıldızlardan açılmışken şu videoyu da paylaşayım da olaylar gelişsin. Efenim videoda Dünya'nın, bilinen yıldızlara göre boyutunun karşılaştırmasını görüyoruz. İlk başlarda gayet sıradan gelen videoda bilinen son yıldız olan VY Canis Majoris isimli yıldıza geldiğimiz zaman "ohannesburg!" gibi kelimeler anlamlarını tamamen yitiriyor. Çapı 2.800.000.000 km olan (iki milyar sekizyüz milyon evet) bu Hypergiant, güneş sisteminin tamamından daha büyük bir yıldız! Dünya ile Mars arası 60 milyon km. civarında (değişken bir değer) olarak bilindiğine göre varın siz hayal edin bu yıldızın büyüklüğünü.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz