Donanım, Genel, Mobil, Yazılım

Google Gözlüğü

24.02.2012

Bir süredir kendisi ile ilgili haberler okuduğum ve Google'ın geliştirdiği teknolojik gözlük için sonunda düzgün bir açıklama yapmışlar :

Projeyle bağlantısı olan Google çalışanlarının New York Times’a verdiği bilgiye göre, Google gözlükleri kullanıcının gözleri önündeki bilgi perdesi görevini görecek.

Aynı kaynaklar, 250-600 dolar fiyat arasına olması tahmin edilen gözlüklerin bu yıl sonunda piyasaya sürülebileceğini ifade etti.

NYT’nin elde ettiği bilgilere göre, Google gözlükler Android işletim sistemiyle çalışacak, kullanıcının gözünden birkaç santim mesafede duracak küçük bir ekran içerecek. 3G veya 4G özelliği bulunacak gözlüklerde GPS’de yer alacak. Google, söz konusu proje hakkında açıklama yapmadı. 

ÖZEL NAVİGASYON SİSTEMİ
9 to 5 Google blog sayfasının yazarlarından Seth Weintraub, ilk olarak Aralık ayında hakkında bilgi elde ettiği gözlüklerintasarım açısından Oakley Thumps gözlüklerine benzeyeceğini öne sürdü.

Weintraub, blog sayfasında, “Google gözlüklerinin spesifik bir navigasyon sistemine sahip olacağını, kafa hareketleriyle ekranın akışının sağlanıp tuşlarının kontrol edileceğini” yazdı. Gözlüğün bu şekilde kullanımı o kadar kolay olacak ki, dışarıdan bakanlar hiçbir şey fark etmeyecek.

KAMERALAR HER YERİ GÖRECEK
Google çalışanları, gözlüklerin düşük çözünürlüklü kameraya sahip olacağını ve gözlüğü takan kişinin konumunu, etrafındaki binaları ve yakınındaki insanları her an denetleyebileceğini aktardı.

Google’ın, “gözlükleri sürekli takılacak bir akseuar olarak tasarlamadığını ancak gözlükleri çıkartmak istemeyecek ineklere karşı da temkinkli olduğu” söylentiler arasında. Bu yüzden, mühendisler gözlüklerin akıllı telefonlar gibi ihtiyaçduyuldukça kullanılması üzerinde odaklanıyor.

Mühendislerin, gizlilik sınırlarını ihlal etmemek için gözlükler tarafından kameraya kaydedilecek kişilerin, bundan haberdar olması konusunda güvence almaları gerektiğini tartıştıkları belirtildi.

GOOGLE’IN FÜTÜRİSTİK LABORATUARI
Google gözlükleri, şirketin robotlar, uzay asansörleri ve buna benzer fütüristik projeleriyle uğraşan X laboratuarlarında geliştiriliyor.

Gözlük projesinde yer alan kişilerden biri, Google’ın haritalama yazılımı Latitude projesinin yaratıcısı Steve Lee. Konuyla ilgisi olan kaynaklar, buradan yola çıkarak gözlüklerin en büyük özelliklerinden birinin konum bilgileri sağlamak olacağını ifade ediyor.  Gözlükler üzerinde kafa yoran bir diğer önemli isim, Google’ın kurucularından Sergey Brin.

YAZILIMLARLA UYUMLU OLACAK
Bir Google çalışanı, süper gözlüğün Google yazılılımlarıyla uyumlu olacağını ve ekranda belirecek bilgilerin, internettarayıcılarının aksine çok daha gerçekçi bir görünüme sahip olacağını söyledi.

Gözlükler, verileri ilk olarak depolama servisi buluta aktaracak, oradan Google Latitude gibi yazılımlarla bilgi paylaşacak. Böylece, gözlükleri takan kişi yakınlarındaki binalar ve adresler hakkında bilgi edinecek. Kişi, arkadaşlarıyla bulunduğu konum hakkında bilgi alışverişi yapabilecek.

HERKES PROJEDE YER ALABİLİR
Gözlük projesi hakkında bilgisi olan kaynaklar, Google’ın gözlük projesiyle iş modellerine odaklanmadığını, tersine, projeyi herkesin katılabileceği bir deney olarak gördüğünü ifade etti. Eğer tüketicilere uyumlu olduğu görülürse, Google gözlükleri satışa sunabilir.

Google’ın, geçtiğimiz yıl “giyilebilen bilgisayarlar” üzerinde çalıştığı öne sürülmüştü. Analistler, şirketin bu alandaki ilgisinin, “bileğe takılabilen bilgisayarlar” olduğunu öne sürüyor.

San Jose Mercury News gazetesi, geçtiğimiz hafta elde ettiği bilgilere göre, Google’ın 120 milyon dolarlık bir elektronik ürün test etme tesisi kuracağını ve burada “hassas optik teknoloji” projelerinin yürütüleceğini iddia etti.

Walla gayet güzel proje. Bunun daha sade versiyonları da çıkar sonra millet bununla sınavlara girer falan ülkemiz daha güzel bir yer olur :)))

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz