Öncelikle nedir bu quantum bilgisayar onu bi açıklayalım;
Klasik bilgisayarlar, bitlerden oluşan hafıza yapısına sahiptir. Her bit 1 veya 0 değerini alabilir. Kuantum bilgisayarları ise kübitlerden (qubit) oluşan seriler içerir. Tek bir qubit; 1, 0 veya bu ikisi arasındaki (kuantum çakışması) bir değeri alabilir. Bir kübit (qubit) çifti 4 kuantum çakışması durumunun herhangi birinde, üç kübit ise 8 kuantum çakışması durumunun herhangi birinde olabilir. Genel olarak n kübit sahibi bir kuantum bilgisayarı aynı anda 2^n çakışmanın herhangi birinde olabilir. (Normal bilgisayarlar 2^n durumun sadece birinde olurken, bir kuantum bilgisayarı bu durumların hepsinde ya da bir kısmında bulunabilir.) Kuantum bilgisayarları kübitleri belirli kuantum mantık kapıları ile düzenleyebilir. Uygulanan bu kapı serilerine kuantum algoritması adı verilir.
Yok hacı ben de anlamadım işin mantığını merak etme (ha sen anladıysan aşağıya yorum olarak yazabilirsin tabi).
Şöyle ki; quantum bilgisayarlar, fizik ve quantum kimyası gibi alanlardaki denklemleri çözmek için gereken işlemci gücünü karşılamak üzere tasarlanıyorlar ve IBM bu işe 3 milyar dolarlık yatırım yapacak kadar önem veriyor.
IBM, quantum bilgisayarları gerçeğe dönüştürme konusunda çok büyük bir adım attı. Quantum bilgisayarı oluşturma konusunda bilim insanlarının karşısına çıkan iki büyük engel artık aşılmış durumda.
Bilim insanlarının yıllardır çözemediği "iki quantum hatasının simültane tespiti" problemini çözen IBM, aynı zamanda quantum bilgisayarların ölçeklendirilmesini sağlayacak bir tasarım da geliştirdi.
IBM'in tasarım konusundaki yaklaşımına göre; quantum bitleri için dört devre bulunuyor. Firmanın planına göre bu tasarıma istendiği zaman daha fazla devre eklenebiliyor ve bilgisayarın gücünü büyütmek mümkün oluyor.
Tabi bu quantum bilgisayarları, kullandığımız bilgisayarların yerini almayacak. Yani benim gibi "of bu bilgisayarda ne oyun oynanır be!" şeklinde düşünme hacı :)
Yorum Yok