Sağlık, Teknoloji

Japonlar, 3D Printer ile Protez Kol Üretti! (video)

25.03.2015

Ya bu Japonlar, "sakız orucu bozar mı?" sorununu çözmüşler mi ki böyle gelişmelere geçmişler? Öncelikle sakızın orucu bozup bozmadığını bilmek lazım protez kol da neymiş efendim?!

Bildiğiniz gibi teknoloji, yalnız bir alanda değil, bütün alanlarda gelişmekte. İşte bu gelişmenin meyvelerinden biri de protez organ endüstrisi olmuş durumda. Yakın zaman önce beyinden gelen sinyallerle çalışan biyonik koldan sonra şimdi de Japonya merkezli Exiii şirketi, Handiii isminde bir protez kol üretmeyi başardı. Bu kolun belki de en önemli özelliği gayet uygun fiyatı.

Geliştirilen protez kol, EGM sensörü ile iskelet kaslarından gelen elektrik sinyallerini algılıyor ve bağlı olduğu akıllı telefona gönderiyor. Uygulama bu verileri işliyor ve kullanıcının hangi hareketi yapmak istediğini yeniden kola gönderiyor. Kol da buna göre hareketlerini belirliyor. Tabi bu aktarım çok hızlı bir şekilde yapılıyor.

Girişimin sergilediği prototip gecikmeksizin hareketlerini yapıyor ve parmak uçları da oldukça hassas. Kol kauçuk kaplama bir ekran kalemini bile tutabiliyor. Prototip, 3D printer ile üretildiği için maliyeti de oldukça düşük.

Exiii yeni protez kolunu 300 dolar civarında fiyatlandırmayı düşünüyor. Son kullanıcıdan ziyade protez kol daha çok kurumlara ve araştırma merkezlerine yönelik olarak üretilecek.

Böyle giderse 5 seneye falan kişinin neredeyse kendi kolu kadar rahat kullanabildiği biyonik kollar çıkacak gibi görünüyor. Doğrudan beyinden gelen sinyalleri işlemek yerine kaslara gelen sinyalleri işlemek de çok harika fikirmiş arkadaş.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz