Genel

Işık Hızını Geçtik mi?

23.02.2012

Hacı bilenler bilir bu CERN'de yapılan deneylerde parçacıkların ışık hızından daha hızlı hareket ettiği ve bunun tüm fizik kurallarını değiştirebileceği söylenmişti. Şimdi bu deneyde hata olmuş olabileceğine dair haber var :

CERN sözcüsü James Gillies, atom altı parçacıkların İsviçre-Fransa sınırındaki CERN laboratuvarından İtalya'daki yeraltı laboratuvarına gelişini tespit etmek için kullanılan Küresel Konumlama Sistemi (GPS) sisteminde iki aksaklık tespit edildiğini söyledi.

Aksaklıklardan birinin atom altı parçacıklarının hızını olduğundan daha büyük, diğerinin ise olduğundan daha küçük gözükmesine neden olabileceğini anlatan Gillies ''İşin özü şu ki bu yıl içinde daha fazla ölçüm yapılana kadar bunu bilemeyeceğiz'' dedi.

Söz konusu deney, nötrino adı verilen elektriksel yükü sıfır olan ve maddelerin içinden neredeyse hiç etkileşmeden geçebilen temel parçacıkların, CERN'in İsviçre-Fransa sınırındaki yeraltı tesisinden, 730 kilometre mesafedeki İtalya'da bulunan Gran Sasso'daki yeraltı laboratuvarına gönderilmesi suretiyle yapılmıştı.

Araştırmacılar yapılan deneyde nötrinoların ışık hızı olan saniyede 299 bin 792 kilometre hızla hareket etmeleri halinde laboratuvara ulaşmaları gereken süreden 60 nano saniye önce geldiğini tespit etmişlerdi. Deneydeki hata payı ise sadece 10 nano saniye olarak açıklanmıştı. Nano saniye, saniyenin milyarda birine eşit bir zaman birimini ifade etmek için kullanılıyor.

Deneyin Eylül 2011'de açıklanan sonuçları, ünlü Alman fizikçi Albert Einstein tarafından bulunan ve bugün modern fiziğin esasını teşkil ettiği kabul edilen ''hiçbir şeyin ışıktan hızlı hareket edemeyeceği'' kuralıyla çelişmesi nedeniyle bilim adamlarınca kuşkuyla karşılanmıştı.

Olm bir işi de doğru yapın be güzelim be :))

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz