Donanım, Oyun

Overclock Bebeğim!

17.09.2010

Buyurun size durup dururkene çıkan bir overclock hikayesi :)

Hacılar yeni ekran kartını (Zotac GTX 460) aldığımdan beri makinede performans bi acaipti. Böyle oyunlarda takılmalar oluyordu veya oyun bir düzgün çalışıyor bir kötü çalışıyordu falan stabilizasyon tamamen dağılmıştı.

Dedim Windows 7'e geçeyim artık XP kaldırmıyor (2 senelik kurulu XP) ve geçtim ama nafile hala aynı sorunlar devam ediyor.

Dedim ekran kartının driver'ından sanırım. Daha NVIDIA tarafından çıkartılmış ilk driver'a sahipti birkaç versiyon çıksın oturur diyordum ve yeni driver'lar çıktı ama yok hala kötü...

Dedim 2 Giga RAM var bunu yükselteyim bir de dual channel 2 ram çalıştırırım mis gibi performans olur. Kingston 1066 Mhz 2 Giga HyperX 2 adet ram aldım taktım dual channel çalışacak şekilde. Ulen makine kapanmaya başladı kendi kendine! Dual channel fazla geldi sanırım dedim single channel'a indirdim. O şekilde oldu ama hala performans yerlerde. Dedim sıcaklıklar ne alemde Asus'un Probe II programı var onu kurdum veee program açılır açılmaz "CPU 80 oC Loaaaaan!" diye alarm verdi :))) Yani anlamayan insanlar için işlemci çok sıcak olduğu için makine minimumda çalışıyormuş ve en ufak zorlamada kapatıyormuş kendini.

Meğer bütün sorun CPU fanının artık çok kirlenmesi veya miyadını doldurmasıymış. CPU fanını temizlemek yerine gittim dün Vatan Bilgisayar'dan eşşek kadar ThermalTake marka hayvanlı çocuklu CPU Fanı aldım. Bir de yanına TG-2 termal macun çaktım yine ThermalTake markasına ait. Gittim eve takıyorum bir baktım ki fan anakartın arkasından vidalamalı! Ulen birsürü küfür ederek çıkardım ekran kartını ram'leri falan söktüm anakartı üzerindeki kabloları en az şekilde çıkararak (eee o kadar bağlantıyla uğraşamam) taktım bir şekilde ve neyseki ilk denemede makine açıldı. Fana yüklendim koçlar gibi son seviye ve ram'leri de dual channel taktım. Baktım cpu ısısına 29 derece! :) Eee dedim o zaman bi overclock yakışır bu gence verdim %20 overclock'u ve şu anda 40-45 derece sıcaklıklarda maksimum takılmaktayız :)

İşte hayatımı kurtaran cihaz :

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz