İşletim Sistemi, Mobil

iOS 9, Bölünmüş Ekran Desteği İle Geliyor

09.06.2015

Apple, masaüstü Mac platformları için geliştirdiği OS X'in yeni sürümü El Capitan'dan sonra, mobil işletim sistemi iOS'a yoğunlaştı ve iOS 9'u tanıttı.

OS X El Capitan'da olduğu gibi, iOS 9'da da dış kabuktan ziyade, kullanıcı tecrübesinde gelişim ve performans iyileştirmeleri üzerine yoğunlaşılmış.

ios9-1

iOS 9 ile gelen baba yeniliklerden biri Siri (biri siri ne acayip oldu lan). Yeni bir arayüzle gelen Siri, gelen aramalarda numarayı tanımlayabilmek için email içeriğine bakabiliyor, bir mesajlaşma esnasında kullanıcısının talimatı ile içeriği Hatırlatıcı içerisine kaydedebiliyor, fotoğraflara bakabiliyor.

Haritalar uygulamasında, toplu taşıma güzergahları da eklenmiş. Haritada artık tren, otobüs, metro gibi ulaşım güzergahları ve duraklar yer alıyor. Bu özellik, ilk etapta Berlin, Çin, Londra, Toronto ve birkaç ABD şehrinde aktif olacak.

iOS 9 ile gelen en önemli yeniliklerden biri de iPad için bölünmüş ekran özelliği oldu. Artık iPad üzerinde Home tuşuna iki kere bastığınızda iki uygulama ekranı bölerek yanyana çalışacak ve küçük bir kayan uygulama ile, uygulamaları bu bölünmüş ekrana yerleştirebileceksiniz. Mesela bir video izlerken mesajlara bakmanız gerektiğinde, video penceresini alt kısma indirerek izlemeye devam edecek, ayrıca mesajlarınıza da bakabileceksiniz.

ios9-split 

Batarya konusunda da güzel olaylar var. Düşük güç modu ile, pil yüzdesi az olsa da sistem, 3 saate kadar ekstra kullanım süresi sunabilecek.

Ayrıca Flipboard tarzında abone olduğunuz yayınlardan haberler derleyen yeni News uygulaması, CarPlay özelliğinin artık kablosuz hale gelmesi, Passbook yerine kredi kartı bilgilerinizi ve biletlerinizi saklayabileceğiniz Wallet uygulaması, zengin metin özellikleri kazanan Not uygulaması ve güncellemelerin indirilirken daha az alana ihtiyaç duyması iOS 9 ile gelen diğer yenilikler arasında.

iOS 9 güncellemesi iOS 8 ile çalışan her cihaza gelecek ve Temmuz ayı itibariyle beta olarak indirmeye açılacak.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz