Mobil, Programlama

Apple, Swift Programlama Dilini Açık Kaynak Yapıyor

09.06.2015

Apple'ın geçen yıl WWDC 2015 etkinliğinde tanıttığı, iOS 8 ile OS X Yosemite platformlarında uygulama geliştirebileceğiniz Swift programlama dili, açık kaynak olma yönünde ilerliyor. Geliştiriciler, artık sadece iOS ve OS X platformlarında değil, diğer platformlarda da yazılım geliştirirken Swift dilini kullanabilecek. Ayrıca Linux için de Swift araçlarının optimize edilmesi planlanıyor. Swift platformunun daha fazla benimsenmesini ve geliştiricilere kolaylık sağlamasını amaçlayan Apple, lisans dağıtımlarına sonbahar döneminde başlayacak.

20 yıldır programlama dili olarak Objective-C kullanan Apple, Swift ile birlikte geliştiricilere büyük kolaylıklar sağladı ve aradan geçen 1 yılda Swift, oldukça popüler bir hale geldi.

Swift programlama dili, "C'si olmayan Objective-C" olarak tanımlanıyor. Uzun kodlar yazmak yerine kısa satırlarla programlama yapılabiliyor ve sistem, RAM yönetimi gibi pek çok şeyi sizin için otomatikleştiriyor. Ayrıca daha kısa kodlar sayesinde hata yapma olasılığı da azalıyor. Modern yaklaşım sayesinde Swift dilini öğrenmesi ve kullanması da oldukça kolay bir hale geliyor.

swift-scfreenshot

Aslında Swift, yine Objective-C ve C dillerini temel alıyor ve bu dillerin en iyi özelliklerini bünyesinde taşıyor. Türler, akış kontorlü, operatörler gibi temel ögeler Swift'te de mevcut.

Yeni versiyon olan Swift 2 güncellemesinde de bazı yenilikler var. Performans artırılırken, hata yakalama modeli Try-throw-catch gibi bilindik kelimeleri kapsamaya başlamış. Ayrıca yeni bir #available direktifi ile geliştiriciler kod bloklarını paketleyebiliyor. Böylece bloklar, sadece belirli özellikler gerektiğinde çalışıyor ve eski cihazlara uyumluluk kolayca sağlanabiliyor.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz