İşletim Sistemi

Elementary OS Freya (Linux) Sonunda Çıktı!

14.04.2015

Özellikle Mac OS X işletim sistemine benzeyen tasarımıyla beğeni toplayan (ben de hastasıyım kendisinin) Elementary OS'un uzun zamandır beklenen yeni versiyonu Freya çıkışını yaptı.

11 Nisan 2015 ile birlikte Elementary OS, Freya kod adlı 0.3 sürümü yayınladı. Son kararlı sürümü Luna kod adlı 0.2 sürümünden itibaren bir buçuk yıl sonra gelen Freya’yı inceleyip, kurulum sonrası yapmamız gerekenlere bir göz atalım. Elementary OS FreyaUbuntu 14.04 tabanlı olduğu için karşılaşacağınız sorunlar için Ubuntu forumlarından ve kullanıcılarından destek alabilirsiniz. Ubuntu'nun Gnome'dan vazgeçerek getirdiği Unity birçok kimse tarafından nefretle karşılanmakta (ben de dahil) ve Ubuntu tabanlı olan Elementary OS, arabirimiyle resmen yüreklere su serpiyor.

Kurulumdan bahsedecek olursak, Ubuntu’dan bir farkı olmadığını söyleyebiliriz. Daha önce Ubuntu kurulumu yapmış olan ya da hiç Linux kurulumu yapmamış olan kullanıcıların, kurulumda bir zorluk yaşayacağını düşünmüyorum.

elementary-notebook

Elementary OS Freya, bizi güzel bir masaüstü ile karşılıyor. Elementary OS'un kendi geliştirdiği Pantheon Masaüstü ortamındaki değişiklerin pek fazla olduğu söylenemez. Luna'da koyu renkli olan üst panel, Freya da yerini şeffaf panele bırakmış. Bir pencereyi büyüttüğünüz zaman panel, tıpkı Gnome gibi siyaha dönüşüyor.

Elementary OS’da hiç bir şekilde masaüstüne erişimimiz yok. Yani masaüstüne bir dosya koyma, bir dizin açma yetkimiz yok. ve geliştiriciler bunda oldukça kararlı. Eğer masaüstüne etkin bir şekilde kullanan biriyseniz Elementary OS hiç size göre değil diyebiliriz.

Sol üst tarafta Elementary OS’un menüsü olan Slingshot bulunuyor. Slingshot'da uygulamaları ister kategori şeklinde, isterseniz ızgara şeklinde sıralayabiliyorsunuz.

Elementary OS’un pencerelerinde sadece kapatma ve büyütme düğmeleri yer alıyor. Çift tık değil, tek tık kullanım mevcut. Elementary OS’a yeni temalar eklemek, küçültme-büyütme butonları ve çift tıkı aktif etmek için, Elementary Tweaks paketini kurmamız gerekiyor.

Efektlerden bahsetmek gerekirse, sistem genelinde efektler çok yumuşak ve başarılı. Ayarlar ise Linux Mint ve Ubuntu’ya göre kıyaslarsak oldukça kısıtlı. Türkçe dil desteği ise bir hayli kötü.

Elementary OS geliştirmiş olduğu bazı uygulamalar ile birlikte geliyor. Bunlardan bazıları, Midori web tarayıcısı, Scratch Editor vs… Bu uygulamalar hoş ve kullanılabilir olmasına rağmen, muhtemelen alışkın olduğunuz uygulamaları kullanacaksınız. Fakat terminalden bahsedecek olursak, çok kullanışlı ve güzel bir terminale sahip olduğunu hemen belirteyim. Bir komut çıktısında ctrl + shift + f kombinasyonu ile çıktı içerisinde aradığımızı kolaylıkla bulabiliyoruz.

Elementary OS’da bildirimler çok şık. Mesela terminalden bir komut girdiniz ve bu komut “sudo apt-get update” olsun. İşlemin bitmesini beklerken İnternette gezindiğinizi varsayalım. Komutun işi bittiğinde sağ üst köşede, "Task Finished, sudo apt-get update" olarak bir bildiri geliyor harika adamım!

İşletim sisteminin en kötü tarafı Türkçe desteği. Bildirimler falan İngilizce olarak gelebiliyor ama ben genelde işletim sistemlerini İngilizce kullandığım için çok da sallamadım bu durumu. Elementary OS'u Türkçe kullanırken bazı kısımların İngilizce çıkması çok da dert edilecek bir durum değil ayrıca.

Elementary OS, şık tasarımı ve son kullanıcıya özgün bir dağıtım olarak çok başarılı. Sizi terminalden oldukça uzak tutarak, özellikle son kullanıcıların rahatlıkla çalışabilmesini sağlıyor. Başarılı bir dağıtım olmuş bence hemen yükleyin bulunsun.

Elementary OS, download etmeden önce bağış yapmanızı istiyor. Bağış kısmında Custom seçip 0 değerini girerseniz ücret ödemeden download edebilirsiniz.

http://elementary.io/

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz