Teknoloji

Yeni Nesil Çelik Yelekle Tanışın (video)

07.04.2015

Ya arkadaş Polonya'da bile adamlar cayır cayır birşeyler geliştiriyor, neden Yeni Türkiye'de yeni olan tek şey hakların daha fazla kısıtlanması olarak kalıyor aceba?

Polis operasyonları ve askeri operasyonlar gibi durumlarda kullanılan çelik yelekler, bilindiği üzere ağır olması, hareket kabiliyetini kısıtlaması ve tepme şiddeti nedeniyle pek kullanışlı değil. Hayat kurtarma özelliği sebebiyle kullanılması bir anlamda zorunlu bu vücut zırhlarının, özellikle uzun süren operasyonları sıkıntıya sokması gayet önemli bir problem olarak görülüyor. 

İşte geleneksel çelik yeleklerin bu sıkıntılarına karşı, Polonya merkezli Moratex firmasının yeni geliştirdiği teknolojik bir alternatifi var.

Moratex tarafından standart çelik yeleklere takılabilir şekilde hazırlanan ürün, içerisinde bulunan Shear-Thickening Fluid (STF) isimli özel bir akışkan materyal sayesinde, metal zırhlara göre çok daha etkin bir koruma sağlıyor. STF, kuvvet uygulandığı zaman, anlık olarak sertleşiyor ve saniyede 1400 metreden fazla yol alabilen kurşunlar, bu materyalin içinde sadece 1 cm mesafe ilerleyebiliyorlar. Bu altyapısıyla uzun yıllardır kullanılan Kevlar'dan daha efektif çalıştığı söylenen Moratex STF, durdurulan kurşunların vücut üzerine uyguladığı kuvveti de azaltarak, tepme şiddetinden kaynaklı yaralanmaları önlüyor ve oldukça hafif olması sayesinde de uzun süreli operasyonlarda dahi önemli bir yorgunluk yaratmıyor.

Üzerinde çalışmalar devam eden vücut zırhının, Moratex tarafından belirtildiği üzere ilerleyen dönemlerde otomobil tamponları ve yol bariyerlerine uyarlanması gibi potansiyel kullanım alanları da aktif olarak araştırılıyor.

Buyrunuz ürünün tanıtım videosu da bonus content :)

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz