İşletim Sistemi

İşte Windows 10!

22.01.2015

Microsoft, Windows'un yeni sürümü Windows 10'u, düzenlediği etkinlikte detaylıca anlattı. Etkinlikte geçtiğimiz sene teknik önizleme sürümü yayınlanan Windows 10'un en yeni özellikleri gösterildi.

Bu özelliklerin bazıları sızıntılar sayesinde öğrenilmişti ama ilk defa gördüğümüz özellikler de tanıtıldı. Windows 10 henüz tamamlanmadığı için, anlatılan özelliklerden fazlası zaman içinde işletim sistemine eklenecek.

Windows 10'un Windows 7, Windows 8 ve Windows Phone 8 için ücretsiz bir güncelleme olacağı, etkinlikle kesinlik kazanmış oldu. Ayrıca Microsoft, etkinlikte Windows 10'un ARM tabanlı tabletlere ve laptop'lara özel tasarlanmış bir sürümünü de gösterdi.

Bakalım önemli yenilikler nelermiş :

Continuum 

Microsoft, Windows 10'un hem dokunmatik cihazlarda, hem de klavye ve fareyi kullanan "geleneksel" cihazlarda çalışmasını istiyor. "Continuum" ise işletim sisteminin kendisini kullanıldığı cihaza göre adapte etmesini temsil eden bir terim.

Continuum, etkinlikte çalışır halde gösterildi ve göründüğü kadarıyla Windows 10, masaüstüyle dokunmatik arayüz arasında kolayca geçiş yapabiliyor. Başlat menüsünün Windows 8'dekine benzer biçimde tam ekran olarak ayarlanabilmesi de güzel olmuş. Bunların dışında işletim sistemine bir Eylem Merkezi ve Uyarı Merkezi arayüzü de eklenmiş.

Cortana artık masaüstünde de olacak

Windows Phone'un dijital asistanının masaüstüne geleceği zaten biliniyordu. Etkinlikte Cortana'nın masaüstüne adapte edildiği, telefondaki işlevlerin aynısını, yani web'de arama, randevu planlama, hatırlatıcı ayarlama, takvim kontrolü gibi işlevleri Windows 10 üzerinde sunduğu gösterildi. Görev çubuğunda bekleyen Cortana'yı Windows 10'un bu sürümünde etkin hale getirmek için "Hey Cortana" demeniz yeterli oluyor. PC'ye özel işlevler de edinen Cortana, OneDrive'ınızda arama yapabiliyor, yazılı komutları anlayabiliyor ve uygulamaları arayabiliyor..

Uygulamalar bütün platformlarda

Evrensel uygulamalara önem verdiğini kanıtlayan Microsoft, etkinlikte dokunmatik cihazlara özel yeni Office uygulamasını tanıttı. Office'in bu sürümü telefonları ve küçük tabletleri hedef alıyor. Ayrıca yeni Fotoğraflar uygulaması, OneDrive'ı kullanarak fotoğraflarınız üzerinde düzenlemeler yapıp, onları organize etmenize izin veriyor.

Project Spartan 

Artık gün yüzüne çıkmış olan Microsoft'un yeni web tarayıcısı, Windows 10'un final sürümüyle birlikte gelecek ve tüm cihazlarda desteklenecek. Spartan, IE Trident motorunun özelleştirilmiş bir sürümünü kullansa da, bu sürümde neredeyse tüm eski destekler kaldırıldığından ortaya çok hafif ve modern bir tarayıcı çıkıyor. Spartan, entegre Cortana desteği de sunuyor.

Microsoft'un yeni web tarayıcısı Internet Explorer'ın yerini alacak olsa da, onu ortadan kaldırmayacak. IE'yi kullanmanız gereken durumlarda ona dönebileceksiniz.

Xbox 

Windows 10, Xbox uygulamasıyla beraber gelecek. Bu uygulama, kullanıcının tüm oyunlarını, arkadaşlarını vb. listeleyecek. Microsoft'un amacı, oyunları "hiç olmadığı kadar sosyal hale getirmek." Xbox uygulamasındaki DVR özelliği, masaüstündeki tüm oyunlarla entegre olacak ve herhangi bir oyunun son 30 saniyesini kaydedip, Xbox Live ve diğer sosyal ağlarda paylaşmaya izin verecek.

"Evrensel uygulama" modelinden oyunlar da nasibini alacak ve bazı oyunlar, her platformda çalışabilecek. Kullanıcılar, istedikleri platformdan oyuna katılabilecekler. Etkinlikte buna örnek olarak Fable Legends'ta PC'den ve Xbox One'dan nasıl giriş yapılabildiği gösterildi.

Windows 10'la birlikte gelecek olan DirectX 12 ise DX11'e göre yüzde 50'ye kadar performans artışı sunacak. DirectX 12, aynı zamanda daha az güç tüketimiyle daha iyi grafikler üretmeye olanak tanıyacak.

Microsoft, Windows 10'un yeni bir sürümünün önümüzdeki hafta firma içerisindeki çalışanlara açılacağını söyledi. Telefonlara ve tabletlere özel sürüm ise daha sonra, Şubat ayında ortaya çıkacak.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz