İşletim Sistemi

Ubuntu 14.10 Yayınlandı

24.10.2014

Linux aleminin kralı Ubuntu, yeni versiyonu 14.10 Utopic Unicorn ile karşınızda.

Docker Sanallaştırma Teknolojisi, Cloud Foundry Yığını gibi özelliklerle gelen Ubuntu 14.10 için Canonical, bu sürümün bir ara sürüm olduğunu ve yalnızca 9 ay boyunca destekleneceğini açıkladı. Bir önceki sürüm olan 14.04 ise 5 yıl desteklenen bir yayın olduğu için eğer profesyonel olarak Linux ile uğraşıyorsanız 14.04 versiyonunda kalmanızda fayda var.

Canonical Bulut ve Sunucu Ürünleri müdürü Mark Baker'ın yeni Ubuntu için yaptığı açıklama şöyle: ""Çok da uzak olmayan bir geçmişte kullanıcılar, sadece belirli işletim sistemleri veya veritabanı ortamları tarafından desteklenen uygulamalar geliştirip, bunları belirli uygulama sunucusu ortamlarında çalıştırıyorlardı. Seçenekleri kısıtlıydı. Yeni Ubuntu ise kullanıcılara iş yükünü dağıtmaları için daha geniş özgürlük sunuyor." Yani kısacası laf salatası yapmış arkadaş :)

Ubuntu 14.10 ile gelen en önemli özellik (bu Mark Baker'ın da üzerine laf salatası yaptığı) Docker Sanallaştırma Teknolojisi. 1.2 sürümüyle gelen Docker uygulamaları çok hafif konteynerler içerisine yerleştirerek çalıştırıyor ve gayet performanslı iş görüyor. Docker'ın ne işe yaradığını şu videodan izleyebilenzi.

Bir diğer önemli özellik olan Cloud Foundry ise sunucunun veritabanı hizmetleri veya Django, Spring gibi framework hizmetleri içinde platform hizmetlerini çalıştırmaya izin veriyor. Cloud Foundry gibi platform hizmetleri, örneğin birden çok sunucuda yoğun olarak kullanılan uygulamaların yönetimsel işlerini üstleniyor. Cloud Foundry, direkt olarak sunucuda veya OpenStack altyapı hizmeti yazılımı üzerinde çalışıyor. Walla bundan ben de bir b.k anlamadım :)

Walla hacı okuduklarıma bakarsak bildiğin server'lar için yapılmış bu Ubuntu ama desktop versiyonu olarak dağıtıyorlar. Bu sanallaştırma zımbırtısı Windows programlarını çalıştırabiliyorsa bu bana yeter walla :)

Yeni Ubuntu'yu çekmek isteyenler buradan yaksın :

http://www.ubuntu.com/download

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz