İnternet

Internet’in İçine Etme Çalışmaları

10.01.2014

Eee hacı adamların canı çok yandı bu internet yüzünden tabi.

Torba yasayla birlikte gündeme gelen internete yönelik kanun değişikliklerinin IP üzerinden engellemeyi de içermesi kriz yarattı. 

İnternete yönelik olarak yapılan yeni düzenlenmeler, hem kullanıcılara hem de şirketlere birçok yük getiriyor. Torba yasa kapsamında olan kanun taslağında yer maddeler özellikle Türkiye’deki internet ekonomisini etkileyebilecek düzeyde. Değişiklikler arasında dikkat çekenler arasında internet sitelerinin artık kimlik bilgisi olarak bilinen ‘IP’ üzerinden engellenecek olması geliyor. Yani engellenen internet sitelerine hiçbir şekilde giriş sağlanamayacak. Bu kapsamda aynı IP’yi kullanan veya aynı IP üzerinden yayın yapan birçok internet sitesi erişim engelli hale getirilebilecek. 

Örneğin, geçen yıllarda YouTube’a erişim engellendiğinde farklı yollarla giriş yapılabiliyordu. Ancak yeni yasayla söz konusu sitelere giriş mümkün olmayacak. Böylelikle Türkiye’deki aynı sunucuda bulunan farklı internet sitelerine erişim de engellenebilecek. IP adresinden engellenme tedirginliğinden dolayı Türkiye’deki site sahipleri veya hosting sahibi firmaların sunucularını yurtdışına taşıması mümkün. Düzenlemede eleştiri alan noktalarından bir diğeri ‘Erişim Sağlayıcıları Birliği’ oldu. Bu kuruluş, hatırı sayılır bir masraf yükünü de beraberinde getirecek. Bu masrafların başında veri saklama bulunuyor. Son kullanıcıları etkileyecek bir konu ise alan adı yerine site sayfalarının da engelleme yapılabilecek olması. Başka deyişle, bir haber sitesinde yazılan haber veya atılan bir tweet kullanıcılara gösterilmeyecek. Bu tip bir engelleme yapılabilmesi için internet erişimi sağlayıcıların her sayfayı süzmesi gerekiyor. Bu da yavaşlaması anlamına geliyor.

Yani aslında interneti kesin olarak engellemenin tek yolu kabloyu kesmek aslında hacı çünkü bunun DNS'i var DNS olmassa Proxy'si var, var oğlu var yani senin anlayacağın :) Yalnız zamanında Youtube'u engellemek için ip kullanılması Google'ın Analytics hizmetini de engellemiş ve bu servisten para kazanan insanları maymun etmişti. Temelinde özgür olan interneti engellemeye çalışmak çok saçma. Abuk subuk şikayetler üzerine engellemeler olacak ortalık karışacak yine.

Edit : Hacı bir de yeni öğrendim Ulaştırma Bakanı hangi site kapatılsın karar verebilecekmiş. İyice dingonun ahırı yani...

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz