Eskiler, İşletim Sistemi, Programlama

Apple II’nin Kaynak Kodları Paylaşıldı

14.11.2013

Jobs filmini falan seyretmiş olanların ilgisini çekebilir :)

Apple’ın ilk kitlesel cihazlarından biri olan Apple II’nin işletim sistemi kaynak kodları paylaşıldı. The Computer History Museum (Bilgisayar Tarihi Müzesi) ve DigiBarn Computer Museum işbirliği ile yapılan paylaşım, hala işletim sisteminin haklarına sahip olan Apple'ın onayı ile gerçekleşti.

1977 yılında üretilen Apple II, çağına göre birçok gelişmiş özelliği kullanıcılara sunuyordu. BASIC programlama dili tabanlı bilgisayarda harici monitör uyumluluğu ve çeşitli giriş modları yer alıyordu. Buna karşın, Apple II’de disk sürücüsü yer almaması, programların ve verilerin kasette saklanması zorunluluğunu getirmekteydi. 

Apple’ın kurucularından Steve Wozniak, 1977’de Apple II için floopy disk kontrolörü geliştirse de; cihaz, programlara ve verilere erişip organize edecek bir işletim sistemine sahip değildi. Apple’ın efsanevi ismi Steve Jobs, 1978 yılında Bob Shepardson ile 13.000 dolar karşılığında anlaşarak Apple II için bir dosya yöneticisi geliştirilmesini sağladı.

1978 yılında 3.2 sürümü yayınlanan Apple II Disk İşletim Sistemi’nin kaynak kodları şimdi ticari olmayan amaçlar için kullanıma sunuluyor. The Computer Museum üzerinden indirilebilen kaynak kodlarının yanı sıra şemalar, iş anlaşmaları ve çeşitli belgelere DigiBarn Computer Museum’dan ulaşılabiliyor.

http://www.computerhistory.org/atchm/apple-ii-dos-source-code/

http://www.digibarn.com/collections/business-docs/apple-II-DOS/index.html

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz