Genel, İnternet

Bitcoin Olayları

14.04.2013

Olm bir de bu Bitcoin çıktı ya başımıza :

İnternetle birlikte yepyeni bir ekonomi ortaya çıktı. Bu ekonominin kendine ait parası da var. İnternet kullanıcılarının değerini belirlediği sanal paranın adı: Bitcoin. 

Bitcoin, bir sanal para birimi. Herhangi bir devlet, banka veya özel kuruluşa ait olmayan bu para biriminin değerini internet kullanıcıları belirliyor. 2008’de deney olarak başlayan Bitcoin, yalnızca bir yıl sonra internette işlem görmeye başladı. Kurucusunun Satoshi Nakatomo adlı bir Japon olduğu iddia ediliyor ama bu kişinin gerçek kimliği hâlâ sır. Bitcoin tamamen anonim bir sanal para birimi. Seri numarası yok, isim kaydı yok. Bitcoin ile alışveriş yapıldığında alıcı ve satıcı dışında kimsenin bu işlemden haberi olmuyor. 

Texaslı bir aile nisan başında piyasa değeri 39 bin dolar olan Porsche Cayman S model aracını 300 Bitcoin karşılığında sattığını açıkladı. Kanadalı bir genç ise 400 bin dolar değerindeki evini Bitcoin karşılığında satabileceğini duyurdu. Pizzaforcoins.com adresinden bitcoin ile pizza satın alınabiliyor. Wikileaks, WordPress gibi platformlar da bitcoin ile ödeme kabul ediyor. 

Günümüz ekonomisinde para transferi yapmak için bankanın aracı olması gerekirken, Bitcoin tüm aracıları ortadan kaldırıyor. Bir kullanıcıdan diğerine doğrudan sanal para transferi yapılabiliyor. Bu durum uyuşturucu ve silah ticareti yapanların da dikkatini çekmiş. Yapılan alışverişlerin vergilendirilmesi konusu ise devlet görevlileri için ayrı bir sorun. 

İstatistiklere göre bugün piyasada 11 milyon bitcoin mevcut. Rakamın 2030’da 21 milyona ulaşması bekleniyor. Bu tarihten sonra sisteme yeni bitcoin eklenmeyecek. 

Özel bir yazılım kullanan herkesin internete bağlanan bilgisayarlardan bitcoin oluşturması mümkün. Fakat, mining (madencilik) adı verilen bu işlem o kadar uzun sürüyor ki bir Bitcoin’den elde edilen gelir, harcanan elektrik ve internet bağlantı masrafını ancak karşılıyor. Bu nedenle, bitcoin almak isteyenler https://mtgox.com adresindeki bitcoin piyasasına yöneliyor. Burada piyasa fiyatına göre alıcı ve satıcı bulmak mümkün. 

2009’da sadece 1 dolara, bin 309 tane Bitcoin alınabilirken 2013’de bir Bitcoin’in değeri 266 dolar seviyesine kadar yükseldi.

Sanal para biriminin bu dudak uçuklatan yükselişinin arkasında internet kullanıcılarının spekülatif hareketleri olduğu kadar, Avrupa’da yaşanan Euro krizi ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde yaşanan banka krizinin de etkili olduğu iddia ediliyor. Dünya ekonomisinde yaşanan sorunları bahane eden insanlar Bitcoin’i alternatif yatırım aracı olarak görüyor. Herhangi bir banka veya devlet tarafından desteklenmeyen bu sanal para biriminin ne kadar sağlam bir yatırım aracı olduğu ise belirsiz. Geçtiğimiz günlerde değerinin sadece 48 saat içinde 266 dolardan 100 dolarlara kadar düşmesi bu piyasanın güvenirliği konusunda ciddi şüpheler uyandırıyor. 

Şimdi herkesin merak ettiği konu şu: Bitcoin yeni dünya düzeninin ekonomi standardı mı yoksa yeni bir ekonomik fiyasko mu olacak? Tüm bunları zaman gösterecek.

Ben de ucundan kıyısından bulaştım bu işe hacı. Mining denen para üretme işini yapayım diyorum ama o da meşakkatli iş walla :) Bu arada bu para biriminin kısaltması BTC olarak yapılıyor.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz