Genel, Oyun

Valve ve Steam’in İç Yüzü

08.03.2013

Hmmmm ilginç bir haber olmuş :

Patron yok, Yönetici yok, İnsan Kaynakları yok... Çalışanlarının yönettiği şirketin başarısı parmak ısırtıyor. 

İkramiyelerin, işe alım ve işten çıkarmaların tüm çalışanların oybirliğiyle belirlendiği; patronun, üst düzey yönetimin ya da İnsan Kaynakları Bölümü’nün olmadığı bir şirkette çalıştığınızı ve bu şirketin, sektörünün en iyilerinden biri olduğunu halay edin… Bu hayal değil, gerçek. Anlattıklarımız, video oyunları geliştiricisi ve yayıncısı Valve şirketinin hikayesi. 

Valve’da bir süre “misafir” olarak çalışan ve Euro Kriz üzerine önemli yayınları olan ekonomist Yanis Varoufakis; geçtiğimiz günlerde verdiği mülakatta, 400 çalışanı olan Seattle merkezli 4 milyar dolarlık şirketin uyguladığı yatay yönetim modelini anlattı: "Valve’ın en şaşırtıcı yönü patronun olmamasıdır. Valve’ın yönetim modelinde açık bir hiyerarşi yoktur. Yönetim şirket çalışanlarının anarkosendikalist prensipleri üzerine kurulu. Bu sayede çalışanlar arasında etkili iletişim ve özgür ilişki var.” 

Anarko-sendikalizm 19. Yüzyılın başlarında ortaya atılan bir ekonomik teori. Temel özellikleri;

emek dünyasını, öncelikli çıkarlarını korumak ve yaşam koşullarını iyileştirmek için örgütlemek; yöneticilerin ya da yürütme gücünün olmadığı yapılar oluşturmak ve toplumun toplumsal devrim aracılığı ile ulaşacağı kökten dönüşüm isteğini gerçekleştirmek. Devrimci sendikalizm olarak da adlandırılır. Özünde: Sosyalizm eksi Merkezi Hükümet artı Sendikalar var. 

Bu anlayışın Valve’da dışa vurumu; işe almaların öz örgütlü bir komisyon tarafından yapılması ve çalışanın şirketin istediği bölümünde ve istediği projede çalışmakta ve yerini değiştirmekte özgür olması şeklinde gerçekleşiyor. Google’a çalışanlarına yüzde 20 serbest zaman vermesi nedeniyle imrenilir. Valve’da bu oran yüzde 100. 

ÇILGINLIK MI YOKSA DAHİLİK Mİ?

Varoufakis’e göre kurum içi hareketlilik büyük bir değer ve herkes bu kıymetin farkında. Herkesin masası tekerlekler üzerinde ve bir çalışanın başka bir ekibe katılması için yapması gereken tek şey bilgisayarının fişini bir prizden çekip diğer prize takmak. 

KENDİ KENDİNİ YÖNETEN İNSANLAR YA DA "İNSANIN KENDİNE GÜVENİ"

İşe alımlara iki çalışan arasındaki bir sohbet kaynak olabiliyor veya tüm çalışanların değerlendirmeleri sonucu bir çalışana maaşının 10 katı ikramiye verileniliyor. Pek çok kişi bu özgürlüğün suiistimallere yol açacağını düşünebilir fakat Varoufakis şirkette şimdiye kadar hiçbir sorun yaşanmadığını söylüyor. Ekonomist Varoufakis, bu tür kendiliğinden örgütlenen işletmelerde insanların davranışlarını yöneten sosyal normların güvene dayalı olduğunu söyledi. Yanis Varoufakis; “İnsan insanın kurdudur dersek, her zaman yaptıkları işte çok iyi olmayanların çevrelerinde bir sis perdesi oluşturarak sistem içinde kalmaya çalışmaları tehlikesi vardır. Bu şirkette işlerini mükemmel yapılan çalışanlar itinayla seçilmiş.” dedi.

Valve şirketi 1996 yılında Microsoft’un eski yazılım geliştiricileri Gabe Newell ve Mike Harrington tarafından kuruldu. Valve’ın en karlı ürünü Steam Platform. Varoufakis’e göre, tüm oyunların yüzde 70'i, dünyada 55 milyondan fazla kullanıcısı olan Steam Platfom aracılığıyla satılıyor. Steam Platfom’dan yıllık 1 milyar dolar gelir elde ediliyor.

Walla sistem olarak iyi mi kötü mü bilmem ama bildiğim bir şey var bu sistemi Türkiye'de uygularsan 1 ay dayanmaz şirket :))) Herkes maaşının 10 katı ikramiye ister alanı da iş çıkışı sıkıştırıp döverler :)))

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz