Programlama

Dennis Ritchie Ölmüş Beee

13.10.2011

Haberi bir araklayalım öncelikle :

C programlama dilinin ve UNIX işletim sisteminin yaratıcılarından Dennis Ritchie, yaşamı boyunca gerek kişisel, gerekse ekip arkadaşlarıyla birlikte yaptığı çalışmalar sayesinde birçok ödül almış bir uzmandı.

Uzun süredir sağlık durumu kötü giden ve 71 yaşında hayata veda eden Ritchie, "UNIX, temelde basit bir işletim sistemidir, ama bu basitliği anlamak için bir dahi olmanız gerekir" sözüyle biliniyor.

Dennis Ritchie, meslektaşı Kenneth Thompson ile birlikte 1968'de çalışmaya başladıkları Bell Laboratories (günümüzde Alcatel-Lucent haline geldi) firmasında UNIX işletim sisteminin ve C programlama dilinin ilk temel taşlarını koydu.

UNIX'in tek bir donanıma bağlı kalmayıp birçok bilgisayar sisteminde çalışabilir olmasını planlayan ikili, bu işletim sistemini yazabilmek için yeni bir programlama dili de gerektiğini farkederek 1969 - 1973 yılları arasında C dili üzerinde çalıştı.

Dennis Ritchie ve Brian Kernighan​ tarafından 1978 yılında yayınlanan ve tüm dünyaya bu yeni dili öğreten 'The C Programming Language' kitabıysa bugün hala C dilinin kutsal kitabı olarak görülüyor.

Şu anda programlama adına yapılan herşeyde bir payı vardı adamın walla Allah rahmet eylesin diyelim. Hep okumak istemişimdir The C Programming Language isimli kitabı, Türkçe'ye çevirildi mi acaba onu da bilmiyorum. Ayrıca Mac sistemlerin de UNIX temelli olduğunu hatırlatmak gerekiyor şu aşamada.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz