Genel, İnternet, Mobil

BlackBerry Sorunsalı

26.10.2010

Ow! Habere bak habere. Yahoyt'dan aynen aktarıyorum sonrasında yorumlarım :)

Türkiye kodlu ve kriptolu haberleşmeyle ilgili yeni yönetmeliği çıkardı. Bundan böyle kodlu veya kriptolu iletişim cihazlarının üreticileri Türkiye’de iş yapmak istiyorsa bu ürünlere ait olan kod veya kripto algoritmasını ve anahtarları Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) teslim etmek zorundalar. Aksi taktirde Türkiye’de bu ürünlerin kullanımı yasaklanacak. İlgili kodlar BTK tarafından muhafaza edilecek.

Bu düzenleme hiç şüphesiz en çok BlackBerry cihazlarını dolayısıyla üretici firma Kanadalı RIM’i ilgilendiriyor. Çünkü BlackBerry’ler e-posta üzerinden mesajlaşma trafiğini kriptolu olarak yapıyor. Nokia, iPhone veya piyasadaki diğer cep modellerinde böylesine bir sistem kullanılmıyor. 

BTK Başkanı Tayfun Acarer, BlackBerry’nin de (RIM) Türkiye’de yasalara göre iş yapacağını bu yüzden en kısa sürede ilgili kodları BTK’ya teslim etmesi gerektiğini söyledi. Acarer, böylesine bir gelişme olmazsa BTK olarak yürütme organı olduklarını ve yasayı uygulayacaklarını belirtti.

RIM’in “Hiçbir ülkeye ayrıcalık yapmayız, kodları vermeyiz” açıklamasından yola çıkıldığında Türkiye’ye özel bir uygulamayla kodları vermesi beklenmiyor. BTK’nın tavrı bu duruma eklendiğinde yakında BlackBerry’lere Türkiye’de yasak geleceğini söyleyebiliriz. Kurum olarak RIM yetkilileriyle görüştüklerini, bir yol bulmak adına çalışma yürüttüklerini açıklayan BTK Başkanı Acarer, mevzuata uyulması gerektiğini, bunun gerçekleşmemesi halinde böylesine bir yasağın gündeme geleceğini söyledi. Acarer, RIM’e bu konuda bir süre vermeyeceklerini çünkü yasanın yürürlükte olduğunu da hatırlattı. Bu yönde bir yasak BlackBerry’nin başta e-posta yoluyla mesajlaşma olmak üzere, anlık mesajlaşma ve internete girme hizmetlerinin önünü kesiyor. Bu yasak telefon görüşmelerini ve SMS’i kapsamıyor.

BTK Başkanı Acarer, kripto yönetmeliğiyle ortam dinlemeleri yapan cihazları da ciddi denetim altına alacaklarını böylece buradaki kanunsuz durumun da önüne geçileceğini ifade etti.

Olm bu Türkiye Devleti akıllanmayacak walla. Nerede abuk subuk olay ve konu var ona takıyoruz. Ülkemizde hemen hemen bütün büyük şirketlerin BlackBerry kullandığını ve bütün işlerin email trafiği üzerinden yürüdüğünü düşünürsek 1 günlük kapatma bile milyonlarca lira zarara neden olacaktır. S.ke sürülecek akıl yok walla bu insanlarda.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz