3D, Donanım, Genel, İnternet, İşletim Sistemi, Mobil, Oyun, Programlama, Video, Yazılım

Google I/O 2010

21.05.2010

Evet, bir yıl aradan sonra Google beklenen konferansı (developer event diyelim) Google I/O 2010'u gerçekleştirdi ve hala 2. gün aktiviteleri sürmekte. Bu sene herkezin beklediği gelişmeler öncelikli olarak Chrome ve HTML5, 2. gün için ise Android 2.2 Froyo hakkındaki gelişmelerdi.

Özellikle hayatına son dönem Nexus One'ı sokmuş ve Google'a neden daha önce bu aleti çıkarmadığı için kızan ben helecanla beklemekteydim efenim. İlk gün Google bombayı dünyaca ünlü ve şu anda Flash ve Skype gibi sistemlerde kullanılan VP6 motorunu üreten On2 firmasını 120 milyon dolara satın aldığını ve yeni versiyon olan VP8 motorunu dün itibari ile open source olarak halka açtıklarını söylmesiyle patlattı. Ardından gelen Mozilla, Opera ve Adobe yetkililerininde sahdene bu teknoloji ile neler yapılabileceğini göstermesi, ve Adobe'un bu teknolojiyi Flash'ın yeni update'inde barındırarak bir anda milyarlarca bilgisayarda update ile kullanılabilir hale getireceğini açıklaması işin tuzu biberi oldu. Böylelikle artık HTML5'in en büyük problemi olan video sorunuda sanırım çözülecek. Bunun dışında bir çok şey var tabii ama benim açımdan en önemli gelişme buydu.

Ayrıca Adobe'un CSS3 Animation Tool'una gerçekten hayran kaldım sayın okuyucular. Adamlar isterseniz Flash var ama bunlada takılında tadında çok güzel bir animasyon programı hazırlamışlar. İkinci günün bombası ve esas konusu olan Android 2.2 (Froyo) sunumu ise Apple'ın ne kadar beceriksiz bir firma olduğunun sunumuymuşçasına gülüşmelerle başladı ve devam etti, tanıtılan her yeni özellik ile bir develop isteğim kabardı, bir göğsüm, amcamın oğlu yaptı sunumu sanki.

Gelelim çok beklenen Froyo'ya öncelikle sistemin kullandığı VM motorunu JIT isimli yeni motorla değiştiren Google Nexus One'da 2x - 5x'e kadar performans artışı sağlamışki, zaten hayvan gibi hızlı çalışan Nexus bundan gayri ne yapar bilemem. Ayrıca Browser'a Chrome'da kullanılan V8 motorunu dahil etmişler ve yine 5 kata kadar performans artışı sağlamışlar JS olayında, yaptıkları demo'da iPad'in browser'ına tur bindiren Nexus One (videosunu izleyenler için daha anlamlı olacak bu tur bindirme lafı) kesinlikle çok hızlı bir browser ile geliyor.

Tabiiki Flash 10.1 desteğide bu versiyon ile geliyor ve masaüstü PC performansına yakın bir performans yakalamışlar, ağzım sulanarak izledim. Ayrıca yeni API'ler yaratarak Allahım ben buna program yazmak istiyorum deirten Google, yeni Google Cloud Intent Messaging API'si ile inanılmaz işler başarmanıza imkan sağlıyor. Kullandığınız telefon üzerindeki bütün donanım olanaklarınıda browser üzerinden ulaşmanızı sağlayan Google ulan daha ne yapalım dercesine bir sunum yapmış. Kısa kısa (!) üstünden geçtiğim bu konferansı izlemek için ise aşağıdaki linke gidebilirsiniz.

http://www.youtube.com/GoogleDevelopers

Bunları da Oku, Sorucam

1 Yorum

  • Reply ebolax 22.05.2010 at 11:00

    Froyo ne sikko bi isim yaa :)

  • Yorum Yaz