Programlama

Kodcular buraya

24.03.2008

Efendim bugün sizlereeeeeğ kod yazarken kullandığım pratik yazılımlardan bahsedeceğimdir.

Efendim böyle anlık basit kod değişimleri gerektiğinde bir Visual Studio'dur Netbeans'dir açmak zulüm olabiliyor. İşte bu durumlarda bahsedeceğim küçük text editorleri işimizi çok kolaylaştırıyor.

Öncelikle Notepad++ :

Benim en sık kullandığım programlardan biridir kendisi. Hemen hemen bütün dilleri tanır renklendirir çiçek gibi yapar ortamı. http://notepad-plus.sourceforge.net/uk/site.htm adresinden edinebilirsiniz kendisini. PHP ile kod tamamlama özellikleri falan da var bu programın ama ben kullanmıyorum şahsen bilmiyorum o yüzden detayını. Yalnız vakti zamanında Macromedia Director ile javascript yazarken Director'a özgü objeleri de renklendirsin diye özelleştirmiştim. Yaaani ne oluyor bu editoru kendi kafanıza göre yeni bir dil için veya mevcut diller için özelleştirebiliyorsunuz :)

Sonra PSPAD :

Bu program Notepad++'dan daha tanınmış bir program. Bununla büyük projeler geliştirenler bile var ki bi compiler tanımladığınız zaman IDE tadında bile kullanabiliyorsunuz. http://www.pspad.com adresinden de bu programı bir indirin bakın derim ben size :)

Yukarıdaki 2 program da ücretsiz olarak dağıtılmakta ve özellikle PSPAD 1.000.000 kullanıcıyı geçtim diye hava atıyor :) Bunların dışında EditPlus gibi ücretli bir alternatif daha var ve birsürü kullanıcısı da var lakin ben pek sevmiyorum editplus'ı :) UltraEdit diyenler olabilir ama ı ıh :) Ayrıca belirtmem lazım ki bu programlar hep Windows ortamında çalışan programlar. Ben Notepad++'i Ubuntu'da Wine ile çalıştırdım ama bir Windows altında çalışmak kadar rahat olmuyor tabii. Linux için sağlam bir text editor istiyorsanız EMacs derim başka da bir şey diyemem :)






Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz