Eskiler, Oyun, Resim

Mortal Kombat 2 – Amiga

18.02.2008

Hacı bu AMIGA'daki "Mortal Kombat 2" gibi oyun bilmem ben amiga zamanından. 4 Disketlik bu harika oyun tam da Arcade salonlarına geldiği dönem bizim elimizdeydi ve hatta Arcade'e gelmeden önce Krokiller'in 2.5 Mbyte'lık Amiga'sında kastırıyorduk (o zamanlar benim Amiga yoktu daha). Kroki'nin Sega Master System'den kalma joypad'i ne hikmetse Amiga'ya uyuyodu ve MK2 de 2 tuş destekliyordu. Benim de C64 zamanında aldığım Python Joystick'in 2 tuşlu olduğunu hesaba katarsak nasıl bir zevk ilen oynandığına dari bir sonuç elde edebiliriz sanırım.

Aslında Krokiller'da işin en iyi tarafı 1 Mbyte RAM'de adam bir fatality yaptığı zaman disket üstüne disket isterken Kroki'deki 2.5 Mbye RAM'dan dolayı oyun ilk yüklenirken ne kadar disket istiyecekse istiyor ondan sonra veriyor RAM'den veriyor RAM'den hastası ediyor çevresindekileri :)

Yalnız MK2 Amiga oyunu olduğuna inanılmayacak kadar iyi bir oynanabilirliğe sahipti ki sonuçta oyunun yapımcısı Midway firması Amiga için bu kadar kasmasa da satardı bu oyunu çünkü deli gibi tanınıyordu ama canım Midway öyle mi yaptı? Tabii ki hayır! en güzel kodlarla hem muhteşem grafik hem de muhteşem oynanabilirliği sundu bizlere.

Ben kendi 1 Mbyte'lık Amiga'mda genelde Reptile'ı seçerdim çünkü Fatality olayında ek disket istemiyordu Reptile. Zaten bir Fatality'sinin disketlik bir tarafı yoktu. Görünmez olup adamı ortadan kesiverdiği için görünmeyen adamın sprite'larını yüklemiyordu haliyle :) Diğer Fatality'de ki benim en sevdiğim ölümlerden biri idi, adamın kafasını bir zıplama mesafesinden diliyle alıverirdi mideye. İşte bu Fatality de disket istemiyordu bu yüzden severdim keratayı.

Oyunun en dertli elemanıysa Shang Tsung isimli şahsiyetti çünkü mna kodumun herifinin diğer karakterlere dönüşebilme yeteneği vardı ve her değişimden sonra yeni disket istiyordu :)

MK2'yi güzel yapan şeylerden biri de konusunun iyi olmasıydı. Bir oyunu oynarken neden oynadığınızı ne yaptığınızı bileceksiniz kardeşim. Mortal Kombat 1'den devam eden konuyu gayet güzel işlemişlerdi ve hatta Sonya'nın Kano'nun esir alınması falan oyuna zevk katıyordu. Açık onuşmak gerekirse resmen büyüleyici bir konusu vardı MK 2'nin. 3 ve sonrasında bozdular içine ettiler konunun.

Ayrıca bu konunun yanı sıra oyunun içine gizlenmiş karakterler, mekanlar falan derken uzunca bir süre oyun ile alakalı olmanı sağlıyordu. Mesela oyunun sonunda sana şifreler veriyordu bu şifrelerin harflerinden anlamlı cümleler çıkarıyordun ve bazı şeyleri nasıl yapacağını öğreniyordun. Arkadaşlar arasında uzun süre muhabbet etmişizdir bu konular hakkında.

Sanırım MK2 en çeşitli platforma çıkan oyundur. Bildiğim tüm makinelerde Amiga, PC, Arcade, SNES olan bir oyundu ve işin güzel tarafı Fatality hareketini birinde nasıl yapıyorsan diğerinde de aynı şekilde yapıyordun (Amiga'daki tuş olayının azlığından dolayı tuş kombinasyonları biraz farklı oluyordu) O dönem PC sahibi olan Başar ve Barış kardeşlerde oyunun PC versionunda (Arcade'in aynısıydı) yok "ormanda ağaçlar konuşunca aparkat vuracaksın" yok "sonya'yı şöyle kurtarıyorsun" gibi oyun hakkında çıkmış çeşitli hurafelerin gerçek olup olmadığını test ediyorduk. Barış'ların yaklaşık 1.5 metre boyunda olan iki tane kolon'undan çıkan Come Here!, Hayt! Huyt! sesleri ile oyunu oynamak da ayrı bir zevkti. PC'nin yanında bir Amiga ve onun akabinde de Atari makinesi olduğu için her türlü makinede o kolonlar ile ses almak ayrı bir zevk oluyordu :)

İşte MK2 böyle bir oyundu. Hakkında daha bir sürü şey yazılabilecek tarihte az oyun vardır. Eğer bu oyunu oynamadıysanız önce Mortal Kombat 1'i ve bu hikayenin devamı olarak Mortal Kombat 2'yi oynamanızı kesinlikle tavsiye ederim.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz