Çizgi Roman, Eskiler, Kişisel, Kitap

Çizgi Roman

02.02.2008

Ulen ne zamandır bir boşluk bulup şu çizgi roman konusunu yazamadım. Uzun zamandan sonra böyle çalışınca afalladım açıkçası :) İşyerine "Dead Can Dance" grubunun full albümlerini getirdim bütün gün takılıyoruz :)

Ne diyorduk bu çizgi roman olayı... Ben çizgi roman kültürünün Türkiye'de yerleşmeye başladığı zamanları bilirim ve her konuda olduğu gibi o zamanları daha bir severim. Marvel Comics firması Amerika ellerinde o Örümcek Adam benim bu Kaptan Amerika senin şeklinde coşarken Türkiye'ye ne yazıkki bu çizgi romanlardan yalnızca bazıları gelmekteydi. Örneğin 10 tane kadar bulunan Örümcek Adam serilerinden yalnızca Amazing Spider Man serisi geliyordu diye hatırlıyorum. Ayrıca Amerika'da 1. sınıf kağıda renkli olarak basılan çizgiroman'lar TR'de renksiz ve sıradan bir kağıda basılıyordu yalnız ben bu sıradan halini şu anki haline tercih ederim.

Türkiye'de çizgi roman olayı 3'e ayrılmıştı diyebiliriz. benim favorim olan Marvel Comics yayınları, DC Comics yayınları (Batman, Superman...) ve klasik Texas Tommiks :) Ben Marvel'in tarzını ve kahramanlarını daha çok sevdiğim için diğerlerine pek bulaşmadım açıkçası ama elime geçtikçe de okudum yani. Mandrake falan vardı mesela Apdullah vardı kankası :)

Daha okumayı öğrenmeden önce Teyzemin Oğlu'na ait olan Örümcek Adam Cilt #3 geçmişti elime. Örümcek Adam çizgi romanını 2 tip halinde bulabilirdiniz o zamanlar. Süper Seri ve Normal Cilt olaraktan. Normal Cilt 15 günde bir yayınlanırdı ve Süper Seri'ler 2 adet normal cildin birleştirilmesinden ibaretti (haliyle ayda bir yayınlanırdı). Ayrıca bu ciltlerin çıkış tarihleri de farklıydı. Yani süper cilt 5. sayıdayken normal cilrt 15. sayıda falandı. Daha sonraları Mega Seri şeklinde 2 adet süper seri birleştirdiler falan ama bu ellerinde kalmış olan çizgi romanları satma tekniğinden başka bir şey değildi ve artık o dönemin sonuna yaklaşılmıştı.

Tek derdim onca zaman Örümcek Adam okuduğum halde bir türlü ilk sayısını okuyamamış olmamdır. Bir gazetenin verdiği yeni dönem renkli Örümcek Adam'lardan biriktirdiğim dönem okudum ama o eski cildi hiç bulamadım. En fazla 2. sayısını okuyabildim.

O zamanlarda Marvel Comics'in Türkiye'deki yayın hakları "Alfa Yayınları"na aitti ve sanırım bu Alfa bugünkü Bilgisayar Kitapları ile ün yapmış alfa Yayınları ile aynı Alfa :) Adamlar gayet güzel iş çıkardılar ve Çizgi roman dünyasında tanınmış ne kadar kahraman varsa hepsini getirdiler. Bunlar arasından Kaptan Amerika, Hulk, Thor, ROM, Silver Surfer, Demir Adam, Fantastik Dörtlü, Punisher, Conan, Kaptan Marvel... sayılabilir ve hemen hepsinin o dönemde yayınlanan bütün sayılarını okumaya özen göstermişimdir :)

Dedim ya daha okumayı sökmeden resimlerine bakmak olsun, gece yattığım zaman anneme okutmak olsun çizgi roman olayına girmiştim bir şekilde. Teyzemin oğlu Deniz de hastası olduğu için bizim de süper güçlerimizin olduğunu düşünemiz gayet normaldi ve çocukluğumuzda sıklıkla süper kahraman olduğumuzu hayal etmemiz kaçınılmazdı :) Bu arada okumayı öğrendikten sonra kendim çizgi romanlara verdiğim için deli gibi okuyordum ve ilkokulda da okuma birincisi olmuşluğum vardır bu sayede :)

Örümcek Adam'ın halen aklıma gelen ve beni gerçekten etkileyen sayıları da vardır hani. Mesela Çakal isimli karakterin Gwen Stacy'nin robotunu uyaptığı ve bir kaç cilt süren seri, Yılan kafalı yaratıklarla olan ve Örümcek Adam'ın zamanda geriye Kral Kull zamanına gittiği hikaye falan bir sonraki ay devamının çıkmasını sabırsızlıkla beklediğim hikayelerdendir.

Örümcek Adam'ın bazı sayılarında Prens Namor'un hikayeleri vardı ki ben bu kısımları hiç sevmezdim. Ulen ben Örümcek Adam okumak için almışım bana ne Namor'dan? Ama yapacak bir işimiz olmadığı için o kısımları da okurduk tabi doyasıya :)

Belirtmiş olduğum gibi Marvel'a ait olan diğer karakterler de Türkiye'de yayınlandı fakat hiç biri Örümcek Adam gibi ünlenmedi. 10-20 tane kadar cilt çıktıktan sonra olayları bitti. Yalnız bir tanesi daha Örümcek Adam kadar dayandı ki bu Ati'nin hastası olduğu Conan'dan başkası değildir. Elime geçtiği sürece okuduğum fakat sürekli bir takip olayına girişmediğim bir çizgi romandır Conan. Adamın süper güçleri bile yoktu yani nesini takip edecektim :)

Örümcek Adam'dan aklıma gelen önemli bir hadise de sanırım arada sırada Türkiye'ye gelen orijinal çizimlerin bozuk olmasından dolayı yayınlanan çizimlerin çok amatör ellerden çıkması idi ve arkadaşlar arasında buna "türk çizmiş" diyorduk. Elin Amerikalısının onca güzel çiziminden sonra bu çizimler pek kesmiyordu açıkçası. Aslına bakarsanız bunları ucuz olsun diye tamamen TR'deki çizerlerin uydurup çizdiğini de düşünmüyor değilim ve şu anda bu fikir bana çok olası geldi :)

Öyle veya böyle yakın zamana kadar özeliikle sahafların da yardımıyla aldığım Örümcek Adam kitaplarını okudum yalayıp yuttum ve yeni çıkan hikayelerle de pek ilgilenmiyorum açıkçası. Yalnız el emeği göz nuru biriktirdiğim kitapları annemin eşe dosta vermiş olması da beni ayrıca yaraladı ama napalım çok yer kaplıyor kitaplar :)

Yani sözün özü her şeyde olduğu gibi "o zamanlar" çizgi roman olayı da güzeldi. Bir sonraki seri çıksa da şu hikayenin devamını okusak derdik. Şimdi o kadar çok çizgi roman var ki hangisini alacağını şaşırıyor insan.

Abiiii! Bu ne yaa! araştırma yaparkene bir siteye rastladım ki olmaz böyle bir yazı :) Alın size ufak bir pasaj :

"Görüldüğü gibi örümcek de muhteşem özelliklere sahip bir hayvandır. Bütün bu özelliklerin örümcekte tesadüfen oluşması ya da hiçbir akla sahip olmayan örümcek gibi bir canlının bu özellikleri planlayıp vücuduna yerleştirmesi elbette imkansızdır. Örümcekteki bu üstün özellikler bize Allah'ın tüm canlılar gibi örümceği de kusursuzca yaratmış olduğunu gösterir.

İşte bugünlerde sinemalarımızda konuk ettiğimiz Örümcek Adam, küçük bir örümceğin sadece birkaç özelliğine sahiptir. Bu özellikleri sinemadaki bir sanal karakterde görüp de heyecanlanırken, aslında çok daha fazlasına sahip olan bir örümcek hakkında düşünmeli ve Allah'ın muhteşem yaratma sanatı karşısında çok daha fazla heyecan duymalıyız. "

Offf sayfada daha neler neler var bu ne yaa :)

Sayfa : http://www.harunyahya.org/guncel/040713_orumcek_adam.html

Alın İşte bulabildiğim kadarıyla bir kaç resim koydum bakın bakın ağlayın.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz