Hacı öncelikle belirteyim, ben bu kadar kolay ve kullanışlı bir müzik programı (DAW - Digital Audio Workstation) daha görmedim. PC'de midi tabanlı müziğe Fl Studio (eskiden Fruity Loops'du) ile başladığımdan onunla devam ediyordum ama yok yani bu Ableton Live bambaşka birşey. Bu arada FL Studio en çok kullanılan DAW ama en karışıklarından biri aslında.
Hacı aslen geçen hafta "yeter la artık FL Studio, daha pro bir programa geçek" diye yola çıktım ve Cakewalk Sonar'da karar kıldım. Güzelinden kurdum programı (Steam'de bile var bu arada) ve eğitim videolarını seyrettim baya baya da kullanır hale geldim açıkçası ama program arada kasıyordu sinir bozucu bir şekilde. Aslında kasma olayları olmasa gayet cici program yapmışlar lakin bir şey oluyor midi sinyalleri deli gibi geç gidiyor, bir şey oluyor şarkının akışı mal gibi oluyor falan illallah dedirtti. Yiğidi öldürüp hakkını verme açısından Sonar'ın Piano Roll kısmı çok şahaneydi yalnız onu da belirtmek lazım. FL Studio'nun en büyük eksiği olan automation ayarlamaları Sonar'da feci rahat yapılıyordu. FL Studio kullananlar bilir event'leri taşımak, kopyalamak falan bildiğin eziyettir ama Sonar'da öyle mi ya? mis efem miisss... Sonar'la yaptığım kısa bişeyi de çakıverelim :
İşte hacı Sonar macerası bittikten sonra genelde best of DAW listelerinde FL Studio'dan sonra gelen Ableton Live'a bir bakalım dedim. Programın görsellerinin diğer DAW'larla alakası yok (kullanımı da alakasız aslında) o yüzden gözüm korktu açıkçası ama her türlü forumda falan programın hiç karışık olmadığı ve deli gibi kullanışlı olduğu yazılıyordu o yüzden giriştim gözü kapalı.
Çektiğim Ableton Live 9 Explained eğitim videoları sayesinde 2 günde programı çözdüm güzelinden. (Sonar için de aynı serinin videolarını seyretmiştim tavsiye ederim Explained serisini)
Hacı program tek kelimeyle "kullanışlı". Adamlar çok az ayar ile çok fazla özellik sunmuşlar kesinlikle. Hepi topu 2 tane ekran var (iki monitör olunca tek ekranda iş bitiyor). Ekranlardan biri "session view" ekranı ve bu ekranda Ableton Live'a özgü tasarlanmış bir nevi DJ hesabı takılıyorsun müzik yaparken. Açıklamak isterdim nasıl olduğunu ama anlatılmaz yaşanır yapmış adamlar o yüzden videolarını seyretmeniz lazım :) Ekranlardan diğeri de "arrangement view" ekranı ki bu ekran geleneksel DAW modeli diyebiliriz. Bir timeline'da çakıyorsun midi veya audio bölümlerini. İki ekran birbiri ile alakalı ama kanallar dışında birbirinden bağımsız. Yani session view'dan aldığın bir midi düzenlemesini arrangement view'a taşıyabiliyorsun ama arrangement view'da yaptığın atıyorum bir nota eklemesi session view'a etki etmiyor.
Biraz alıştıktan sonra aşırı derecede pratik hallediliyor herşey. Piano roll kısmı ayrı bir pencere olarak tasarlansa daha iyi olurmuş kullanım açısından ama bu şekilde de özellikle kısayolları kafaya yazdıktan sonra gayet rahat kullanılıyor.
Kısacası müzik yapmak isteyenler için kesinlikle tercih edilmesi gereken bir program hacıt. FL Studio'dan sonra biraz bocalayabilir kullanıcı ama çabuk öğreniliyor kesinlikle. Ableton Live 9 versiyonuna (son versiyon 9.1.1) baya bir övgüler yağıyor ki bu session view olayı 9'la gelmiş sanırım. 9.1 versiyonu ile de çift ekran desteği gelmiş ki ben çift monitor kullandığımdan bu özellik olmasaydı baya bi soğurdum programdan :) Programın ayrı bir artısı da ortamın tutorial dolu olması. Yani herhangi bir konuda sıkıntı yaşadığınızda deli gibi döküman ve tartışma grupları var internette.
Bir de Live 9 ile beraber gelen audio to midi özelliğini millet öve öve bitiremiyor. Bu özellikle bildiğin akorları, karmaşık piano melodilerini falan çatır çatır midi'ye çeviriyor program ve bunu baya az bir hata ile yapıyor.
Bir ek bilgi olarak Ableton Live'ın 64 bit sürümünü kullanıyorsanız (benim gibi) 32 bit VST'leri çalıştıramassınız. Bunun için jBridge yazılımını yükleyip 32 bit vst'leri çevirmeniz lazım (ama bazı vst'lerde sorun çıkabiliyor). JBridge yazılımı için :
Daft Punk da kullanıyormuş hacı daha fazla söze gerek var mı? :) Buyrun ilk eli yüzü düzgün denemem Ableton Live'la :
Yorum Yok