Adamlar çalışıyor hacı :
Bilim adamları, ilk kez canlı insan hücrelerine minicik motorlar yerleştirmeyi ve bu motorları mıknatıslarla hareket ettirmeyi başardı.
Bilim insanları, kanser ile hücre yıkımına neden olan diğer hastalıkların tedavisinde çığır açabilecek bir çalışmaya imza attı. Araştırmacılar, ilk kez canlı insan hücrelerine minicik motorlar yerleştirmeyi ve bu motorları mıknatıslarla hareket ettirmeyi başardı.
"Angewandte Chemie" dergisinde yayımlanan çalışma, vücudun belirli bölgelerine ilaç gönderecek, böylece ilacın etkisini artırırken yan etkilerini en aza indirecek moleküler makineler için yeni bir aşama olarak bilim dünyasında büyük heyecan yarattı.
Penn Eyalet Üniversitesi'nden Prof. Tom Mallouk, rokete benzeyen metal parçacıkların hücrelere ultrason sinyalleri kullanılarak gönderildiğini açıkladı.
Mallouk, "Nanomotorlar, hücre içinde hareket ederken canlı hücreler, daha önce hiç bilinmeyen iç mekanik tepkiler veriyor. Bu araştırma, hücre biyolojisinde sentetik nanomotorların kullanımının olanaklı olduğunu gösterdi" dedi.
Şimdiye kadar sadece laboratuvar aparatlarında kullanılan nanomotorlar, ilk kez canlı insan hücrelerinde test edildi.
Araştırmacılar, nanomotorların düşük ultrason gücünde hücrelerde herhangi bir etkiye yol açmadığını, ancak güç arttırıldığında hücre içinde hareket ederek tepkiye yol açtıklarını belirtti.
Nanomotorların kanser ile hücre yıkımına neden olan diğer hastalıkların tedavisinde yeni bir dönem başlatabileceğine işaret eden Mallouk, nanomotorların aynı zamanda hücre içi ameliyatlar ve yaşayan dokulara ilaçların doğrudan gönderilmesi için de kullanılabileceğini sözlerine ekledi.
Yorum Yok