Adamlar iyi iş yapıyor be ya :
Google'ın tarayıcısı Chrome, dünyanın internet trafiğini yönetiyor. Önümüzdeki ay beşinci yaşını kutlayacak olan Chrome, dünyadaki internet trafiğinin yüzde 43'ünden sorumlu.
Chrome piyasaya sürüldüğünde yüzde 68’lik payla en çok kullanılan tarayıcı olan Microsoft Internet Explorer’ın payı bugün yüzde 25’e düşmüş durumda.
Yazıları ve görselleri aynı sayfada birleştirebilen ilk internet tarayıcısı Mosaic piyasaya çıkalı henüz 20 yıl oldu. Mosaic’in bazı çalışanları internetin yaygınlaşmaya başladığı 1994 yılında şirketten ayrılarak daha gelişmiş bir tarayıcı olan Netscape’i kurdular. Ancak Microsoft’un Internet Explorer’ı piyasaya sürmesiyle Netscape’in piyasadaki liderliği sona erdi. Microsoft Internet Explorer o kadar yaygın hale geldi ki, 2000 yılında Amerikan Mahkemesi kısa bir süreliğine şirketi ikiye bölmeyi düşündü.
2010’da Avrupa Komisyonu, Microsoft’a Windows kullanıcılarına farklı tarayıcı seçeneği sunması konusunda baskı yapsa da pekçok kullanıcı Mozilla Firefox gibi diğer tarayıcılara geçmeye başlamıştı. Bugün ise Chrome, Firefox’u geride bırakıyor.
İnternet tarayıcılarının kullanımını ölçmek oldukça zor ve subjektif bir iş. Bazı kaynaklar Internet Explorer’ın en çok ziyaret edilen tarayıcı olduğunu söylese de, elektronik ticaret ve trafik paylaşımı daha önemli. Bu açıdan bakıldığında Chrome dünyanın büyük kısmını domine ediyor.
1990’lar Netscape ve Microsoft arasındaki çekişmeye sahne olmuştu. Internet Explorer’ın neredeyse tekelinde bulunan internet tarayıcılığı önce Mozilla Firefox, daha sonra Google Chrome sayesinde geriledi ve Internet Explorer açısından ortaya oldukça dramatik bir tablo çıktı.
İnternet tarayıcılarının kullanım oranları :
- Google Chrome %43
- Internet Explorer %25
- Mozilla Firefox %20
Internet tarayıcıları tarihi hakkında kısa da bilgi vermiş güzel yazı olmuş. Hakkaten bir dönem yıllar Internet Explorer 6 ile mal gibi geçti gitti be :)
Yorum Yok