Biraz da teknik yazı yazalım. Java ve C# dillerinden ikisini de kullanmış biri olaraktan yazalım buraya ufak tefek bir şeyler. Şimdi C# dili gerçekten gayet güzel geliştirilmiş bir dil ve kendinden önceki diller olan Java olsun C++ olsun hepsinin en kral yönlerini almış koymuş içine. Java'da C# çıktığından bu yana boş durmuyor ve gayet güzel geliştirmeler yapıyor.
Şimdi bu iki dilin yapısal olarak üstün, aşağı yanları mevcut fakat öyle aman aman diyecek bir fark yok aralarında. Zaten ileriki sürümleri ile beraber iki dil de birbirinin en iyi özelliklerini katacaklar bünyelerine bu yüzden bu iki dili karşılaştırırken asıl olarak çalıştıkları platformlara bakmak lazım. C# Dotnet Framework ortamını, Java ise dil ile aynı ada sahip Java ortamını kullanıyor. Hız bakımından da (küçük çaplı projeler için konuşuyorum) çok bir farkı yok iki ortamın da. Lakin Java'da tanık olduğum Zend Studio (PHP Editörü - IDE'si) , Borland JBuilder 2005 (Java IDE'si) gibi kapsamlı programlar Java dili ile yazılmış ve benim gayet sık kullandığım, performansından memnun olduğum programlar. Dotnet ile yapılmış böyle bir proje göremedim henüz ama gören kişiler gayet iyi olduğunu söylüyorlar (Daha doğrusu tanıdıklarım genelde geliştiren kişiler).
Geliştirme ortamı açısından dotnet ile beraber Visual Studio .NET genelde beraber anılır. Java'da ise kullanıcılar kendi istedikleri programı seçerler. Bence Borland JBuilder 2005 Visual Studio'yu rahat rahat yakalamış durumda. Tavsiye ederim yani :)
Bu iki dilin arasındaki bence en önemli fark verilen destek. Açıkçası bana göre Java'ya biraz daha profesyonel bir destek veriliyor ve geliştirilen tool'lar falan hep profesyonel seviyesinde. Yani Java kullanacak olan kişinin işi orta düzeyin üzerinde bilmesi gerekiyor. Dotnet ise arkasında Microsoft olduğundan dolayı neredeyse developer'lardan çok son kullanıcıya yönelik destek veriyor. Yani öğrenmesi ve adapte olması Java'dan daha kolay bir dil.
Sonuç olarak yapılacak olan projelerde "bu dotnet olur Java olmaz" veya tersi bir tabir kullanılmaz. Tamamen tercihleriniz doğrultusunda bu işe bulaşabilirsiniz. Yalnız Java'nın daha profesyonellere yönelik olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bazı basit olayları bile daha profesyonel yazılardan okuyacağınız için öğrenmeniz zaman alabilir :)
Benden şimdilik bu kadar.
Yorum Yok