Sağlık, Teknoloji

DARPA’nın Protez Eli, Dokunma Duyusunu da Algılıyor!

14.09.2015

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Projeleri Ajansı (DARPA - The Defense Advanced Research Projects Agency), geliştirdiği askeri teknolojiler kadar sivil teknolojiler konusunda da çalışmalar yapıyor. Bu projeler arasında belki de en önemlisi olarak nitelendirebileceğimiz protez el sistemiyle ilgili gelen son haberler oldukça şaşırtıcı.

DAPRA tarafından yapılan açıklamalara göre testlerden başarılı bir şekilde geçen protez el birimi, kişilerin bir objeye dokunduğunu hissetmesine imkan tanıyor. Bu duyuyu kablo ile direkt olarak beyne, parmak uçlarında bulunan basınç hassasiyetine sahip tork motorları ile yerine getiren teknoloji, herhangi bir objeye dokunulduğu zaman beynin belirlenen özel bölümüne elektrik sinyali gönderiyor ve böylece gerçeğe en yakın "dokunma duyusu" elde edilebiliyor.

Protez el şu an için yalnızca parmak uçlarında dokunma duyusuna sahip ve sıcaklık algılaması yapamıyor ama bu konular üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Ve her teknoloji haberimizde olduğu gibi diyoruz ki; şehit olan askerler eğer cenabetse yine de şehit olabilir mi önce bunun gibi önemli sorunları çözmemiz lazım ki böyle teknolojilere geçebilelim.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz