Eskiler, İşletim Sistemi

Windows 95 Çıkalı 20 Sene Olmuş Arkadaş!

24.08.2015

Way arkadaş zaman ne çabuk geçiyor gidiyor be ya! Windows 95'le kapıştığımız, o mavi ekran senin bu mavi ekran benim coştuğumuz dönemlerden 20 sene geçmiş bile!

Windows 95 için, Microsoft'u Microsoft yapan işletim sistemi denebilir aslında. Her ne kadar ilk Windows sürümü 1985 yılında çıkmış olsa da, Windows 3.1 ile gerçekten iyi bir başarıya imza atmış olsa da, asıl olarak Windows 95 ile gerçek atılımı yaptı Microsoft. Bugün kullandığımız Windows 10'un ilk 'organik' atası, Windows 1.0'dan 10 yıl sonra pazara sürülen Windows 95 olmuştur.

Takvimler 24 Ağustos 1995'i gösterirken, Rolling Stones'un Windows 95 ile tanıştığımız 'başlat' menüsüne atfen özel olarak hazırladığı 'Start Me Up' adlı şarkısıyla katıldığı tanıtımla birlikte hayatlarımıza giren Windows 95, Microsoft'a kazandırdığı milyarların yanı sıra bilgisayar dünyasına da damga vurmuştur.

windows95-1

Microsoft'un Windows ile DOS işletim sistemlerini tam olarak birleştirildiği ilk işletim sistemi olan Windows 95 ile şunlar oldu mesela:

1) Bugün kullandığımız anlamda Masaüstü, ilk kez Windows 95 ile çıktı karşımıza.
2) Windows 95'ten önce farelerimizde sağ tıklayınca hiçbir şey olmuyordu.
3) Windows 8'in pek beğenilmemesinin başlıca nedeni olan Başlat Menüsü, Windows 95 ile geldi (Windows 10 ile birlikte Microsoft geri adım atarak Başlat Menüsü'nü geri getirdi).
4) Tamamen 32-bit olarak tasarlanan ilk Windows.
5) Tak-Çalıştır özelliği Windows 95'in hayatımıza kattıklarından.
6) Windows 95'in sonraki ana sürüm güncelemelerinde bütünleşik Internet Explorer ile USB bağlantısı geldi.
7) Yine temalarla, ekran koruyucularla, oyunlarla ve yüksek çözünürlüklü simgelerle tanışmamız da Windows 95 ile oldu.
8) Bugün kullandığımız anlamda Denetim Masası, Windows 95 ile gelen Bakım Sihirbazı'nın gelişmiş versiyonudur.
9) FAT32 dosya sistemi ve DMA desteği özellikleri de yine Windows 95'in imzasını taşıyor.

windows95-2

Aslında Windows 95, MS-DOS için yazılmış olan büyük bir program olarak görülebilir. Her ne kadar sorunlarıyla bizi çileden çıkardığı zamanlar olsa da mis gibi bir işletim sistemiydi kendileri. Bakalım temiz Windows 10 kurdum şimdi işler tıkırında gidiyor ama bence Microsoft'un en iyi işletim sistemi Windows 7 olmuştur.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz