Eskiler, Teknoloji

İkinci Dünya Savaşı’nda Kullanılan Enigma Satıldı

27.04.2015

Geçtiğimiz hafta, Bonhams müzayede evinde yapılan açık artırma sonucunda, İkinci Dünya Savaşı'nda Alman ordusunun kullanımı için Temmuz 1944 tarihinde Berlin'de üretilmiş olan Enigma makinesi, 269.000 dolar karşılığında satıldı ve tamamen çalışır durumdaydı.

Enigma makineleri (Enigma Machine), zamanına göre aşmış cihazlar olup, Mors kodlu ordu içi görüşmelerini şifreleme görevini yapmış ve İkinci Dünya Savaşı'nın kaderini belirleyen en önemli etkenlerden biri olmuştur.

enigma-machine

 

Aslında savaşın kaderini belirleyen Enigma makinesi değil, makinenin şifresinin çözülmesi olmuştur tabisi. Almanların şifreli görüşmelerini çözmek için, Bletchley Park'da bir ekip kurulmuş ve Britanyalıların ve özellikle Alan Turing'in çabaları sonucu, Enigma şifreleri çözülmüş ve savaşın seyri değişmiştir. Ayrıca günümüzdeki bilgisayarların temeli de atılmıştır.

2012 yılında, sağlam olan bir başka makine daha 85.250 pound fiyatı ile Londra'da satılmıştı.

Enigma makineleri ile ilgili ünlü filmler, 2001 yılında çekilmiş olan "Enigma" ve 2014 yılında çekilmiş olan "The Imitation Game" olarak verilebilir ki The Imitation Game kesinlikle izlenmesi gereken bir filmdir.

Kaç tane üretilmiş bilmiyorum ama yalnızca bir Enigma makinesi olsaydı, satışı için milyon dolarlardan bahsediyor olurduk muhtemelen.

Bu arada makinelerin logosu falan da varmış la negzel.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz