Dizi, Kitap, Televizyon

Asimov’un Vakıf Serisi Dizi Oluyor!

19.04.2015

Oha adamım habere bak hele! Ben şu anda Vakıf (Foundation) serisinin 3. kitabındayım ve hastasiyempre Isaac Asimov yani :)

Ünlü yönetmen Christopher Nolan’ın kardeşi Jonathan Nolan, Game of Thrones'un da yayıncısı olan HBO için, Isaac Asimov’un başyapıtlarından olan Vakıf serisini diziye uyarlayacakmış. Bilim kurgu klasiklerinden biri olan Vakıf’ın dizi olacak olması beni ve tüm bilim kurgu severleri ziyadesiyle sevindirmiş olsa gerek. Şahsen ben dizinin hemen başlamasını istemekteyim :)

Jonathan Nolan’ı tanımayanlar için belirtelim; kendisi The Prestige, The Dark Night Rises ve Interstellar gibi kült filmlerin senaryolarının yazarlarından biri. Ayrıca Memento filminin temelini oluşturan Memento Mori isimli hikaye de onun kaleminden çıkmıştı.

Vakıf kitaplarını bilmeyenler için de biraz bahsedelim; Efenim Hari Seldon isminde bir psikotarih (psychohistory) uzmanı var ve bu uzman matematikçi, kitlelerin davranışlarını hesaplayıp gelecekte olacak olayları büyük bir olasılıkla tahmin ediyor. Tahminleri sonucunda Galaktik İmparatorluk'un yıkılacağını ve sonrasında yeni bir imparatorluk kurulana kadar uzun bir dönem, uzaydaki medeniyetlerin savaş ve cehalet içinde olacaklarını görüyor. Bu geri kalmış dönemi en kısa zamanda atlatabilmek için de Vakıf isimli bir oluşum kuruyor ve olaylar gelişir...

Indiewire’ın yaptığı bir söyleşide Nolan seriye dair bağlılığını da şu sözlerle dile getirmiş: "Açıkçası Isaac Asimov’un 'Vakıf' serisini deliler gibi seviyorum, çok bilinen bir seri değil belki ama herkesin okuyarak faydalanabileceği bir seri. Hem de öyle bir seri ki sahip olduğu etki muazzam; bir sürü kopyası ve seriden esinlenmiş birçok kitap var. Geri dönüp seriyi okuyun, içinde öyle fikirler var ki heyecana kapılmamak elde değil."

HBO'nun daha çok fantastik ve bilim kurgu dizilerine yönelmesi temennisiyle...

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz