Değişik, Eskiler, Tarih

Microsoft, 40. Yaş Gününü Kutluyor!

06.04.2015

Walla nereden nereye hacı helal olsun be Bill Gates sana! Efenim Microsoft dediğin zaman akla Bill Gates geliyor tabi ister istemez ama Paul Allen ve Steve Ballmer'ın da etkileri büyük tabisi.

İşte Bill Gates ve Paul Allen tarafından kurulmuş olan Microsoft dile kolay tam 40 yılı devirdi. Buyrun bakalım bi tarihçe geçelim:

William Henry "Bill" Gates III ya da daha çok bilinen adıyla Bill Gates, 28 Ekim 1955 tarihinde Seattle'da doğmuş efenim. Şu anda evli ve 3 çocuk babasıdır kendileri.

Gates, Microsoft şirketinin kurucularındandır ve şirketin başkanlığını ve baş yazılım mimarlığını yapmaktadır. Forbes dergisine göre 2015 yılı itibari ile dünyanın en zengin (79.2 milyar dolar) kişisiydi. Aslında 2000 başlarında her türlü dünyanın en zengin kişileri sıralamasından birinci çıkıyordu ama 2010 yıllarında bu birincilik sekteye uğramıştı lakin yeniden birinci sıraya oturmayı başardı (kendisine sorsan çok da fifi der bence çünkü adam deli paraları bağış ve yardım için kullanıyor)

Amerikalı girişimci Gates iki kişilik şirketini (Microsoft) başta gelen bir yazılım şirketine dönüştürdü ve 20. yüzyılın son döneminde en başarılı şirket patronlarından biri oldu. Seattle / Washington'da avukat bir babayla öğretmen bir annenin oğlu olarak dünyaya gelen Gates, henüz on iki yaşındayken özel bir okulda ilk informatik (bilişim) kurslarına gitti. Okul arkadaşı Paul Allen ile birlikte boş zamanlarını çoğunlukla bilgisayar yazılımları üzerinde çalışarak geçiriyordu. Baktığın zaman "inek" diye tabir ettiğimiz bir eleman görüyordun ama aslında deli dolu biriydi Bill Gates.

İki arkadaş, kullanıcılar için yazılım hatalarını arayıp buluyorlardı. Bu şekilde bilgisayar konusunda uzmanlaşan öğrenciler, 1972'de ilk şirketlerini (Traf-O-Data) kurdular. Bu şirket bir trafik sayım ve kontrol sistemi için yazılımlar üreterek hemen 20.000 dolarlık satış yaptı. Gates bundan bir yıl sonra TRW adlı silah işletmesinde staj gördü.

Kişisel bilgisayarlar 70'li yılların ortasında henüz gelişimlerinin ilk aşamasında bulunuyorlardı. MITS şirketinin Altair adını verdikleri en önemli numunesi henüz tekbiçim, kullanılabilir bir yazılıma sahip olmayıp ancak tamamlanmamış bir işletim sistemine sahipti. Gates ve Allen'ın, Altair için 1974'te geliştirdikleri yazılım dili BASIC sayesinde bilgisayar kullanıcıları programlarını kendileri yazabiliyorlardı. MITS şirketi, genç araştırmacılardan pazarlama ruhsatını satın alarak, kendilerine sistemi daha da geliştirmeleri için sipariş verdi. Gates bunun üzerine tahsilini bırakarak Allen ile birlikte Albuquerque / New Mexico'da Microsoft adlı şirketi kurdu.

Microsoft, kendini sebatla mikro bilgisayarlar için yazılımı geliştirmeye adayan ilk işletmelerden biridir. Aradan kısa bir süre geçtikten sonra General Electric gibi şirketler, devamlı müşterileri arasında bulunmaktaydı. Gates1977'de, aletlerini BASIC ile donatabilmek amacıyla, Apple, Tandy ve Commodore gibi PC (Personal Computer - Kişisel Bilgisayar) üreticileriyle lisans sözleşmeleri imzaladı. Ayrıca FORTRAN, COBOL ve Pascal gibi yazılım dillerini geliştirmekle, Microsoft'a bir üstünlük ve uluslararası pazar yolunun kendilerine açılmasını (1978'den sonra ilkin Japonya olmak üzere) sağladı. Gates 1979'da yalnızca 13 çalışanıyla yaklaşık 3 milyon dolarlık bir satış gerçekleştirebildi.

PC'ler için yazılması gereken işletim sistemi teklifinin Gary Kildall tarafından reddedilmesinin ardından IBM, Gates'e yöneldi. Gates, Seattle Computer Products (SCP) şirketinden 50.000 USD karşılığında DOS işletim sistemini satın aldı ve SCP'de DOS yazılımcılarından biri olan Tim Paterson'ı kadrosuna dahil etti. DOS işletim sistemi IBM'in ihtiyaçları doğrultusunda değiştirilerek MS-DOS adını aldı. MS-DOS (Microsoft Disc Operating System - Diskli İşletim Sistemi) 80'li yıllarda dünya çapında satış rekorları kırdı (120 milyon adet). Gates akıllıca bir öngörüyle haklarını mahfuz tutarak diğer donanım üreticilerine de satış yapabildi. Bunu izleyen zamanda giderek daha çok şirket, IBM ile bağdaşan aygıtları piyasaya sürünce, geliştirdikleri işletim sistemi bütün bilgisayarlar için tekbiçim hale geldi. Bu arada 1.000 çalışanı olan şirket, 80'li yılların ortasından sonra Avrupa'da şubeler kurdu. Şirketin başkanlığını yürüten Gates, tutarlı ekip çalışmasına ve katı bir verim ilkesine önem veriyordu. Bütün çalışanların verimleri altı ayda bir değerlendirilmekteydi.

Gates işletim sistemine paralel olarak, uygulama yazılımları alanında da son derece başarılı çalışmalar ortaya koyuyordu. Multiplan Çizelge Hesap Yazılımından (1982) sonra, 1983'te ilk kez fareyi (mouse) kullanan Word adlı metin işleme sistemini başlattı. Word  özellikle Avrupa'da çok satılırken, ABD'de Lotus 1-2-3 ve WordPerfect adlı rakipleri karşısında, ancak yavaş yavaş başarıya ulaşabildi.

Microsoft'un yazılım alanındaki kesin başarısı, Apple şirketinin kendilerine verdikleri siparişle gerçekleşti. Macintosh adını verdikleri örnek oluşturacak nitelikteki bilgisayar için çeşitli uygulama sistemleri (örneğin Word ve Excel) geliştirildi. Gates şirketini 1986'da anonim şirkete çevirdi. Aradan çok geçmeden yalnız kendi payının (% 45) borsa değeri 1 milyar doların üzerindeydi.

MS-DOS işletim sisteminin grafik bir iyileştirmesi olan Windows'un geliştirilmesi çalışmalarına Gates 1985 yılında başlamıştı. Windows'u piyasaya sürdükten (1987) üç yıl sonra bir pazarlama kampanyasıyla başarılı oldular. Microsoft bu sistemi sürekli olarak daha ileri yazılım elemanlarıyla genişletiyordu. Gates özellikle Windows'u daha basit ve daha kullanışlı bir biçime sokmaya önem veriyordu. Microsoft 1993'te tartışmasız piyasanın lideriydi (yıllık ciro: 36 milyar dolar; borsa değeri: 140 milyar doların üstünde).

Microsoft, Windows'u dünyaya 20 Kasım 1985 tarihinde bir basın bülteninde tanıtmıştı. 99 dolar fiyata sahip işletim sistemi, Bill Gates tarafından şöyle tarif edilmişti: "Windows, kullanıcılara benzeri olmayan bir güç sağlayacak."

1992 yılında ortaya çıkan Windows 3.1 sürümü, Microsoft'un zaten iyi gitmekte olan ivmesini dellendirmiş, coşturmuştur. Windows 3.x yani Microsoft firması tarafından 18 Mart 1992 tarihinde piyasaya sürülen MS-DOS tabanlı grafik arayüzü, güvenlik ve geliştirme gereklilikleri nedeniyle tam olarak ancak 1994 yılında piyasaya sürülmüştür.

Bu sürüm ile Windows, ağ özelliklerine sahip hale gelmiştir. Başlangıçta adının Janus olacağı duyurulan Windows 3.1 ilk kez TrueType yazı tipi özelliği kullanılmıştır. Önemli olarak belirtilmesi gereken bir diğer nokta ise Windows for Workgroups (WfW3.11) ile gelen 32 bit disk erişimidir. Takas dosyası işlemlerinde bu şekilde önemli performans artışları sağlanmıştır. Ayrıca Reversi oyununun yerini Mayın Tarlası oyunu almıştır, Internet Explorer desteği sağlanmıştır ve Microsoft Office sonraki sürümlerine yükseltilmiştir.

Ve Windows 95... İşletim sistemi dendiği zaman atılan en büyük adımlardan biri...

Windows 95, Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un MS-DOS üzerinde yükselen dördüncü ana sürümüdür.

Kod adı Chicago'dur Microsoft tarafından 24 Ağustos 1995 tarihinde Rolling Stones'un Start Me Up adlı yeni bir şarkıyla katıldığı büyük bir gösteri eşliğinde dünyaya tanıtılmıştır. Windows 95, Microsoft'un Windows veDOS işletim sistemlerini tam olarak birleştirebildiği ilk işletim sistemi olma özelliğini taşır.

Windows 95 gerçek anlamda büyük bir satış başarısı yakalamış ve Windows'un bilişim dünyasında bugün edindiği yere ulaşmasında büyük katkısı olmuştur. Son kullanıcı için kullanımı zamanının en kolay kullanılanişletim sistemlerinden biri olmuştur.

Masaüstü, ilk kez Windows 95 ile işlev kazandı.
Sağ tık, ilk kez Windows 95 ile işlev kazandı.
Başlat ya da Start düğmesi Windows 95 ile beraber Windows sürümlerinin vazgeçilmez bir parçası haline geldi.
Windows 95 , 32-bit ile çalışıyordu. Bu özellik 16-bit MS-DOS'un pasif duruma düşmesine yol açarken 255 karaktere kadar dosya isimleri ve pek çok teknolojik yeniliğe olanak tanıdı.
Tak ve Çalıştır özelliği eklendi.
Internet Explorer ve USB desteği sonraki bazı sürümlere entegre edildi.

Microsoft Windows 95 ile yakaladığı coşkuyu Windows 98 ile ilerletmeyi başardı.

Windows 98, Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un MS-DOS üzerinde yükselen beşinci ana sürümüdür. Microsoft bu sürümle Çoklu ortam ve internet hizmetlerini bu sürüme eklemiştir. 25 Haziran 1998 tarihinde piyasaya sürülen Windows 98, önceleri Memphis ve Windows 97 kod adlarıyla biliniyordu. Öncüsü Windows 95 gibi, Windows 98 de 16-bit/32-bit arası hibrit çalışan bir işletim sistemidir. Bazı kullanıcılar tarafından hala tercih edilmektedir.

Internet Explorer 4 eklendi
Masaüstüyle İnternet'i birleştiren ve görevleri tek tıklamayla kolaylaştıran Active Desktop eklendi.
E-Posta yazılımı olan Outlook Express eklendi
İnternet üzerinden sohbet etmeye yarayan Microsoft Chat yazılımı eklendi.
Windows Gezgini'ne HTML görünüm ve "İleri", "Geri" tuşları gibi İnternet Explorer işlevleri eklendi
İnternet sitelerini(Genellikle haber ve eğlence siteleri)takip etmek (RSS gibi) ve çevrimdışı görüntüleme özelliği olan Microsoft Active Channels eklendi.
Daha geliştirilmiş bir USB desteği eklendi.
TV Kartı veya İnternet üzerinden Televizyon izleme özelliği olan Microsoft WebTV yazılımı eklendi.(Bu yazılım Windows 98 Türkçe sürümünde bulunmaz.)
Kızılötesi desteği eklendi.
Kritik güncellemeleri bildiren Windows Update eklendi.

Windows 98'den sonra Windows ME gibi salak bir işletim sistemi çıkaran Microsoft, artık PC piyasasının tartışmasız ve rakipsiz lideri olduğundan dolayı pek bir zarar görmedi ve sonrasında çıkardığı Windows XP ile işleri maksimum oranda toparladı. Halen gayet önemli bir oranda kullanılmakta olan Windows XP'den sonra çıkardığı Windows Vista'yı da at çöpe ama sonrasında çıkardığı Windows 7 candır can!

Microsoft, işletim sistemi dışında önemli yazılım ve donanım ürünleri ile de gönüllerimizde taht kurmuştur. Programlama için kullanılan Visual Studio isimli IDE'si gelmiş geçmiş en iyi IDE'ler arasındadır (Muhtemelen en iyisidir - bence öyle yani). Donanım konusunda geliştirdiği klavyeler falan efsanedir, halen en alışık olduğum klavye Microsoft'a aittir meselam.

Bunların dışında Xbox ile oyun konsolu işine, Nokia'yı satın alarak mobil işlerine falan da dalmış deli büyük bir şirkettir artık günümüzde Microsoft.

Ortaya Edit: Hacılar Bill Gates, Microsoft'un 40. yılı sebebiyle tüm Microsoft çalışanlarına email göndermiş onu da eklemeden olmaz şimdi.

"Yarın özel bir gün: Microsoft'un 40. Yıldönümü.

Başlarda, Paul Allen ve ben, her evde ve her masada bir bilgisayar amacını belirlemiştik. Bu, cesur bir düşünceydi ve pek çok insan, bunun mümkün olduğunu hayal ettiğimiz için aklımızı kaybettiğimizi düşünmekteydi. O zamandan beri programlamanın ne kadar ilerlediğini düşünmek inanılmaz bir şey ve Microsoft'un bu devrimdeki rolünden hepimiz gurur duyabiliriz.

Ancak bugün, Microsoft'un geçmişinden ziyade geleceğini daha çok düşünüyorum. İnanıyorum ki, önümüzdeki 10 yıl içerisinde, programlama şimdiye kadarkinden daha hızlı bir şekilde gelişecek. Şimdiden çok platformlu bir dünyada yaşıyoruz ve programlama, daha da yaygın bir hal alacak. Bilgisayar ve robotların görebilecekleri, hareket edebilecekleri ve doğal bir şekilde etkileşimde bulunabilecekleri bir noktaya yaklaşıyoruz, pek çok yeni uygulama alanı açılacak ve insanlar daha da güçlenecekler.

Satya'nın liderliğinde Microsoft, bu gelişimlerin liderliğini yapmak için her zamankinden daha iyi bir konumda bulunuyor. Zor sorunları çözmek için kaynaklarımız var. Modern programlamanın her yüzünde yer alıyoruz ve endüstri içerisinde araştırmaya en derin bağlılığa sahibiz. Satya'nın teknik danışmanı olan rolüm ile, ürün ön izlemelerine girme hakkına kavuşuyorum ve gördüğüm vizyon ve yetenekten etkileniyorum. Cortana, Skype Translator ve HoloLens gibi ürünlerle sonuç daha da belirgin oluyor – ve bunlar yolda olan yeniliklerden sadece bir kaçı.

Önümüzdeki yıllarda, Microsoft'un dünya çevresinde daha fazla insana ve organizasyona ulaşma fırsatı bulunuyor. Teknoloji, halen pek çok insanın ulaşamayacağı bir konumda çünkü karmaşık ya da pahalı olabiliyor veya insanların erişebileceği noktalarda bulunmayabiliyor. Bu yüzden teknolojinin gücünü herkese ulaştırmak, insanları birbirlerine bağlamak ve PC'lerin sunduklarını tüm ürünlere taşıyarak kişisel bilgisayarları herkese sunmak için ne yapabileceğinizi düşüneceğinizi umuyorum.

İlk 40 yılımızda beraber pek çok şeyi başardık ve sayısız iş ve insanın tam potansiyellerine ulaşmalarını sağladık. Ancak şu anda en önemli olan şey, şimdiden sonra ne yapacağımız. Şimdi ve gelecek yıllarda Microsoft'un muhteşem bir firma olmasına yardım etmeye devam edeceğiniz için hepinize teşekkür ediyorum."

Anlat anlat bitmez kardeş bu şirketin yaptıkları. Benden şimdilik bu kadar :) Vee son olarak Microsoft'un kuruluşundan bugüne yılları topla... 40 yapar!

Temel Kaynak : http://tr.wikipedia.org/wiki/Bill_Gates

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz