Bilim

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Tekrar Devrede!

06.04.2015

Fransa - İsviçre sınırında yerin 100 metre altındaki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN'de inşaa edilen ve başta evrenin sırlarını çözmeye yönelik çok önemli deneylerin yapıldığı Large Hadron Collider (LHC) (Büyük Hadron Çarpıştırıcısı), 2013 yılında bakım ve geliştirme amacıyla onarım sürecine girmişti.

CERN'den gelen son açıklamalara göre 97 milyon pound'luk güncellemelerin ardından Büyük Hardon Çapıştırıcısı üzerindeki bakım ve geliştirmeler tamamlandı. Şu anda test aşaması olarak çarpıştırılmayan proton ışınlarının gönderildiği düzeneğin testler sonrası öncekine oranla neredeyse iki kat daha fazla yani 13 TeV güçte çarpışmalar sağlaması bekleniyor.

hadron-1

Yeni haliyle üç yıl çalışması planlanan ve evrende yer alan karanlık madde, karanlık enerji gibi bilinmeyenler hakkında eskisine oranla daha fazla bilgi sunması beklenen Büyük Hadron Çarpıştırıcısı,  daha önceki deneylerinde bizlere tanrı parçacığı olarak da nitelendirilen Higgs Bozonu'nun varlığıyla ilgili önemli bilgiler sunmuştu.

ATLAS deneyinde çalışmakta olan deneysel parçacık fizikçisi Gabriella Sciolla'nın söylediğine göre, hızlandırıcının sahip olduğu gücün iki katına çıkmış olması, yeni parçacıkların arayışında önemli bir rol oynayacak. Çünkü daha ağır olan parçacıklar ancak daha fazla enerji ile üretilebiliyorlar.

Ayrıca uzmanların söylediğine göre, bu güç artışı sayesinde, kara madde gibi diğer teorik parçacıkların araştırılması da mümkün olacak. LHC'nin bir kez daha çalışmaya başlaması ile beraber, evrendeki tüm maddelerin yüzde 84'ünden sorumlu olduğu düşünülen, görünmez ve gizemli madde olan kara maddeyi yaratan parçacıkları bulabilme ihtimali de yükseliyor.

hadron-2

Öncelikle bir Türk olarak bu cihazın içine insan girse ne olur acaba diye düşünmeden edemiyorum ve çok eskilerden beri çizgi roman hayranı olarak çalışırken içinde olsam süper güçler kazanır mıyım acaba diye düşünmeden de edemiyorum :)

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz