Teknoloji, Yaşam

Mekanik İskelet Konusunda Bacaklar Tamam Gibi!

02.04.2015

Hayat kalitemizi artırmaya yönelik hazırlanan en son teknolojilerden olan mekanik dış iskelet, son dönem filmlerinden Elysium ve yine son dönem oyunlarından Call of Duty: Advanced Warfare ile popülaritesini devam ettirmekte.

Aslında daha önce yayınladığımız bir haberde Güney Kore’li Daewoo firmasının geliştirdiği robot iskelet (exoskeleton) teknolojisinden bahsetmiştik. Bu iskelet işçiler için düşünülmüştü ve ağır objeleri kaldırmak için falan kullanılıyordu. Bu seferki iskelet haberimiz gündelik hayat ve sağlıkla ilgili.

Carnegie Mellon ve North Carolina State araştırmacıları tarafından hazırlanan mekanik iskelet, bacağınızın alt kısmına takılıyor ve standart ayakkabılar ile kullanılabiliyor. Bünyesinde yer alan yay ile kavrama mekanizmaları sayesinde yürüyüş verimini %7 oranında arttırabiliyor. Bu sayede daha az enerji harcayarak ve doğru orantılı olarak daha az yorularak yürüyüş yapılabiliyor ve sistem özellikle sağlık sorunu nedeniyle yürüme zorluğu çekenler için oldukça faydalı bir çözüm oluşturuyor.

Daha önce hazırlanan benzer sistemlerden herhangi bir motor ya da batarya ünitesi kullanmaması sayesinde ayrılan mekanik dış iskelet, insanların mevcut kas yapısından ilham alarak ayak yere bastığı anda yayları devreye sokuyor, ayak havaya kaldırıldığı zaman ise serbest bırakarak daha az enerjiyle yürünebilmesini yerine getiriyor.

Araştırma kapsamında söylediği kadarıyla sadece normal yürüyüş hızları ve düz zeminlerde görev yapabilen dış iskelet, farklı yürüyüş tarzları ile zorlu araziler üzerinde kullanılmak adına geliştirilmeye devam ediyor.

Şöyle insana süper güçler veren bir şeyler geliştirseler de coşsak bea!

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz