Donanım

RAM’ler Kesin Galiba Ucuzlayacak!

18.01.2015

Arkadaş yıllardır bilgisayar parçaları gelişir ve ucuzlar ama RAM (bellek, hafıza) dedin mi işler değişir. Bir türlü ucuzlamaz bu RAM denen illet ama çok da pahalı değildir hani o kadar da koymaz alana.

DRAM üreticileri arasındaki rekabetin kızışması ve talebin artmasından kaynaklı üretimin de artması ile birlikte, yıllar boyunca sabit kalan bellek fiyatları, bu yıl düşüşe uğrayabilir diyollaaar!

Gartner'in yarı iletken sektörü için 2015 bazında büyüme tahmini yüzde 5.8'den yüzde 5.4'e çekilmiş durumda. Bunun en büyük sebebi ise, bilgisayarlarda, mobil ürünlerde, arabalarda, televizyonlarda yani aklına gelebilecek hemen her teknolojik cihazda kullanılan yarı iletken marketinin kayda değer bir kısmının da DRAM'lerden oluşuyor olması. Talep arttıça arz da artacağı içün fiyatların önemli ölçüde düşmesi bekleniyor.

DRAM endüstrisi, oldukça değişken olarak öne çıkıyor. 2013 - 2014 yıllarında üretilen bellek miktarı talebin altında kalmış ve bu durum, fiyatların düşmesini engellemişti. Geçtiğimiz yıllarda Toshiba ve Samsung gibi bellek üreticileri, PC satışlarının azalması ile beraber DRAM arzının miktarını azalmışlardı ve bunun sonucunda da 2013 yılının ortalarında talep miktarı arz miktarını geçerek DRAM fiyatlarını dengelemişti. Firmalar, DRAM üretimini azaltarak ve NAND flash üretimine yönelerek, mobil ürünlerdeki artan talebi karşılamayı tercih ettiler.

Yani hacılar durum şöyle oluyor; yıllardır artan talep miktarı 2013-2014 yıllarında arzın üstünde kaldığı için fiyatlar yüksek kalmıştı ama bu sene üreticiler arasındaki rekabet ve talebin karşılanması için yüksek bir üretim olacağından dolayı bellek fiyatlarında baya bir düşüş olacağı tahmin ediliyor. Haliyle akıllı telefonlar da, RAM kısmının oluşturduğu maliyet düşeceği için az da olsa ucuzlayacaklar.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz