Genel, İşletim Sistemi

ATM’lerde Windows XP Sorunsalı

21.01.2014

Hakkaten yaw işin bu tarafını kimse düşünmedi :

ATM'lerde Windows XP tehlikesi çok yakın.

Herkes PC'sini düşünüyor ama Windows XP desteği bittiğinde, asıl saatli bomba "onlar" olacak.

Para çekme makineleri, kısa adıyla ATM'ler, 90 günden daha kısa bir zamanda Windows XP'nin destek süresinin tamamlanmasıyla yeni bir sorunla baş başa kalacaklar. BussinesWeek'in araştırmasına göre tüm dünyadaki ATM'lerin yüzde 95'i (veya ABD'deki yaklaşık 420.000 ATM'nin hepsi) Windows XP işletim sistemini kullanıyor. 

ATM'ler çok sık kullanılan tüketici elektronikleri arasında olsalar da, çoğu eski işletim sistemlerini kullanıyor. Yaklaşan 8 Nisan tarihi ise ATM'lerin önemli bir kısmının Windows 8 gibi daha yeni bir işletim sistemine geçmesi gerektiğini gösteriyor. Ancak bu, o kadar da kolay bir iş değil çünkü çoğu ATM'nin donanımlarının da yükseltilmesi veya sökülerek satılması (veya çöpe atılması) gerekiyor. 

Windows XP'de kalan ATM'ler, 8 Nisan'dan sonra keşfedilecek açıklarla giderek daha fazla güvenlik açığına sahip olacaklar. Windows XP'nin zararlılara yakalanma oranı şu an bile Windows 8'li sistemlerden 6 kat fazla. Umarız ATM operatörleri uyarıları dikkate alarak her gün sayısız para çekme ve yatırma işleminin yapıldığı makinelerde gerekli yükseltmeyi yaparlar.

Bir iki hack işlemi olursa Microsoft desteği devam ettirmek zorunda kalabilir :)

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz