İnternet, Video

Facebook Graph Search

17.01.2013

Hadi bakalım Facebook bunu da yaptın demek Google'a :)

Facebook, dün akşam saatlerinde yeni arama teknolojisi Graph Search'ı duyurdu.

Sosyal aramalarınızı Facebook'tan yapabilme imkanı sunan bu teknolojisayesinde, örnek olarak İstanbul'da yaşayan ve karting seven bir kişi, "İstanbul'da yaşayan ve karting seven kişiler" diye arama yapabiliyor ve yeni profillerle irtibata geçebiliyor.

Sadece kişi aramada değil, müzik ve resim aratma konusunda daFacebook Graph Search son derece iddialı. Fotoğrafları aratırken, “beğendiğim fotoğraflar”, “ailemin fotoğrafları”, “arkadaşlarımın 1999’dan önceki fotoğrafları”, "arkadaşlarımın New York’ta çekilmiş fotoğrafları", “Eyfel Kulesi fotoğrafları" gibi pek çok sorgu hazırlayıp, bu sorgulara enuygun cevapları bulabilirsiniz.

Sosyal arama, bu alanda en eskilerden olan ve halen en büyük pazar payına sahip olan Google'ın üstünde durduğu ve bir an önce hayatageçirmek istediği bir konu. Arama sonuçlarının +1 butonu ilesosyalleştirmeye çalışan firma, beklediği çıkışı bir türlü yakalayamamıştı.

Facebook'un bu atılımı, bir anlamda Google'ın hayallerini, bir başka firmanın gerçeeğe dönüştürmesi anlamına geliyor.

İnternet alışkanlıklarımızda yaşanan değişim, arama motoru devlerini ve çalıştırdıkları binlerce mühendisi de harekete geçirmiş durumda. İnternetşirketleri, standart arama arama yerine anlam arama ve sosyal aramagibi farklı eğilimlere göre şekillenmeye devam ediyor.

Kuralların yeniden yazıldığı bu savaşın galibini ise, kullanıcıya en basit arabirimle, istediği cevabı en hızlı veren şirket kazanacak gibi görünüyor.

Walla bence tam olarak Google'a rakip gibi olmamış bu olay daha çok Facebook'un sosyal özelliklerinin gelişmesi gibi olmuş. Yani şu olayda kim "dur bu arama için Google'ı değil de Facebook'u kullanayım" der ki? :)

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz