Genel

Curiosity Mars’a İndi

06.08.2012

Bak bu haber önemli :

NASA tarafından geliştirilen Curiosity uzay aracı Mars'a iniş yaptı. Türkiye saati ile 08:30'da gerçekleştirilen iniş internetten canlı olarak yayınlandı.

Mars'ta karbon var mı? İnsanlık için en önemli sorulardan biri olanMars'ta yaşamın olup olmadığı konusu, Curiosity adlı dünyanın en zeki gezegenler arası gezgin robotunun Mars'a iniş yapmasıyla yanıt bulabilir.

Zira 540 milyon kilometrelik yolculuğunu tamamlayan 'Curiosity' yani 'Merak' adlı insansız uzay aracı ve robot, Mars'a inişini sabah saat 08:32 sularında gerçekleştirdi.

Curiosity'nin inişi ise hiç de kolay olmadı. Özellikle Mars'a iniş yapacağı bölgede bir anda beliren toz fırtınası, 2.5 milyar dolarlık bir proje olan Curiosity'nin akıbeti konusunda NASA yetkililerine korku dolu anlaryaşattı.

Yapılan açıklamayla toz fırtınasının dağıldığını ve Curiosity'nin inişi için şartların uygun hale geldiğini belirten NASA yetkilileri, 08:32'de aracın Mars'a iniş yapmasıyla rahat bir nefes aldı. Twitter hesabı da bulunan uzay aracını bu adresten takip edebilirsiniz.

Curiosity'nin ilk olarak Sharp dağının tepesinde bulunan dev Gale kraterine yolculuk etmesi bekleniyor. Çünkü Mars'ta yaşamın oluşması için gereken üç unsurdan su ve enerjinin Mars'ta varlığı doğrulanmış, yalnızca karbon izine rastlanmamıştı.

Curiosity ilk olarak Gale kraterine giderek burada karbon izleriarayacak. Eğer karbon bulunursa, Mars gezegenine insanlığın bakış açısı değişmek durumunda kalacak.

Curiosity'nin Mars'ta görev yapan ilk araç olmadığını da hatırlatalım. Yaklaşık 8 yıldır gezegende araştırmalarına devam eden Opportunity'nin de karbon arama çalışmalarına destek olacağı bildirildi.

Hadi bakalım neler neler bulacaksın küriositi :)


Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz