Donanım, Genel

Kendini Tamir Eden Cihazlar!

23.12.2011

Uuuu haber bak hacı :

Illinois Üniversitesi ekibi, üzerinde oluşan çatlakları tamir etmek için sıvı metal salıp iletkenliğini yeniden tesis eden bir devre üretti. Göz açıp kapayana kadar tamir süreci tamamlanarak devre yeniden çalışır hale geliyor.
 
Araştırma ekibi, çalışmalarının ileride çok daha uzun ömürlü cihazların yolunu açabileceğini ve şu an gezegenler arası seyahat önünde duran en büyük engellerden birine çözüm getirebileceğini söylüyor.
 
Mühendisler, elektronik çipte hasara yol açan darbe ya da basıncın aynı anda sıvı metal salan rezervuarları harekete geçirmesini planlıyor. Oluşan çatlağa sıvı metal dolgusu yapılarak, elektrik akımının aksamadan sürmesi sağlanıyor.
 
Araştırma, üniversitenin yeniden şarj edilebilen pillerin ömrünü uzatmak için yürüttüğü deneylerin bir ürünü. Bu tip pillerin genelde en çok rastlanan bozulma nedeni, cihazın içinde meydana gelen mikroskopik büyüklükteki ufak hasarların elektrik iletkenliğini yavaşlatmasından kaynaklanıyor.
 
UZAY ENDÜSTRİSİ İÇİN DE UMUT VADEDİYOR
 
Profesör Scott White, kendi kendini tamir eden devrelerin uzay endüstrisi açısından büyük umutlar vaadettiğinin altını çiziyor. Uyduların ya da uzay araçlarının elektronik teçhizatında bir arıza olduğu vakit, insan eliyle devrenin çıkartılıp yenisinin takılması mümkün olmadığı için, kendi kendini tamir özelliği hayati önem taşıyor.
 
Illionis Üniversitesi mühendisleri, üzerinde çalıştıkları projenin elektrikli araba pillerinin gelişimine de katkı sağlayabileceğini düşünüyor.
 
Bilim dünyası projenin geleceğinden heyecan duysa da, bu tip araştırmaların elektronik eşya piyasasında nasıl algılandığı ayrı bir konu... Çok daha uzun ömürlü cihazların üretilmesi elektronik şirketleri açısından daha az satış anlamına gelecek.

Öncelikle belirteyim ki satışları etkileyeceğini falan düşünmüyorum. Zaten garantili olduğu için firma yenisini vermek zorunda kalıyor gideremediği hatalarda belki böylece bu hatalar da oluşmaz ve firmaların destek maliyetleri azalır ;) Ayrıca bunun öyle her türlü kendini tamir edebilecek cihazlar üretileceği şeklinde de anlaşılmaması lazım. Bir yere kadar iş görür ama bozulacağı varsa bozulur hacı :)

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz