İnternet, Mobil

Flash for Android 4.0

19.12.2011

Haberi bir çakalım öncelikle :

Android 4.0'lı ilk cep olan Galaxy Nexus'u satın alanlar, Android rahatlığıyla Flash sitelerde gezmek isterken çok şaşırmışlardı. Çünkü Android 4.0'da Flash desteklemiyordu. Üstüne bir de Adobe'un artık mobil cihazlar için Flash geliştirmeyeceği haberleri gelince herkes Flash'ın sonu geldi dedi. Ama Adobe'un müjdesi geç kalmadı: Android 4.0 için Flash'ı son kez güncelleyeceğiz...

...Ve Adobe, müjdesinden kısa süre sonra yeni Flash güncellemesi olan 11.1' i Android Market'e yükledi. Böylece Android 4.0 Ice Cream Sandwich (ICS) de Flash'a kavuşmuş oldu.

Güncelleme büyük bir yenilik getirmiyor, sadece "bug" düzeltmeleri, kararlılık ve performans artışı ve yeni cihazlarla uyumluluk var gelen pakette. Güncellemeye rağmen Flash'ın Android versiyonunda hala bilinen problemler var. On2 ve Sorenson kullanan StageVideo, ICS cihazlarda çalışmıyor ve videoyu ileri ya da geriye sardığınızda görüntü yenilenmiyor. Flash video izlerken bir arama gelirse videoyu durdurmak yerine siz konuşurken bile videoyu oynatmaya devam ediyor. Yazı bölümlerinde "enter" tuşu çalışmıyor.

Bu güncellemeyle beraber Adobe artık Flash'a ağırlık vermeyecek, onun yerine HTML5'e odaklanıp mobil cihazlara da bu platform üzerinden uygulama sağlayacak.

Google ise Android 5 ile Flash desteğini tamamen bırakmayı planlıyor. Birçok uzman zaten Flash'ın sistemi tükettiğini ve çok pil harcadığını açıklıyordu. Öyle gözüküyor ki Flash konusundaki inadından vazgeçmeyen Steve Jobs, sonunda bu konuda da haklı çıktı.

Hacı bu HTML5 iyi hoş lakin bir Flash kadar olamaz bence hiçbir zaman. Edge ile yaptığım birşeyi sayfaya dışarıdan yüklüyorum maymuna dönüyor falan ve HTML5 banner'lar için kullanılmadığı sürece Flash'a yetişemez. İşin standartları çok dağınık olduğu için daha uzun süre Flash ile devam edecez gibi görünüyor ;)

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz