Donanım, Genel

exFAT Bilmecesi

27.12.2010

Hacılar geçenlerde Western Digital 500 Gigabyte External Harddisk aldım güzelinden böyle ufak tefek. Dedim ki büyük dosyaları da sakliim ben bunda ama bir yandan da PS3 falan da tanısın o sebeple bir kısmına NTFS, bir kısmına da FAT32 format atmak istedim. Bilmeyenler için söyleyelim PS3, Mac gibi sistemlerde HDD'lerin görünebilmesi için FAT32 ile formatlanmış olması lazım.

İşte bu hareketle format işlemini yapacağıdım ki bir baktım Windows 7'de FAT32 yok bunun yerine exFAT diye bir format seçeneği var. Sanırım FAT32'nin yerine getirdiler diye bununla formatladım FAT32 olacak olan kısmı.

Ondan sonra evde yedeklerimi aldım işlem bitti falan takılıyorum bilgisayarda. "The Good, The Bad and The Ugly" filminin HD versiyonu var 5 giga kadar büyüklükte onu seyrediyorum bir anda aklıma geldi "ulen ben bu dosyayı external'a da attım nasıl kabul etti FAT formatı bu kadar büyük dosyayı?". Hemen bir bilgi daha : FAT32 formatında 4 gigabyte'dan daha fazla büyüklükteki bir dosyayı saklayamazsınız. Dedim heralde bu exFAT destekliyor boşuna adını ex diye koymamışlar ki haklıymışım öyleymiş. 

Eeee ne var bunda aq diyorsunuz buraya kadar biliyorum :) Hacı aleti PS3'e taktım film seyretmek için veee PS3 görmedi!... Dedim PS3 tanımıyor demek ki neyse sağlık olsun falan ama haftasonu teyzeme gittiğimde Windows XP'de birşey yüklemem gerekti HDD'den veee XP de tanımadı! Ohannes dedim olmaz ki ama böyle. Mac bilgisayarların da tanımadığını ve XP, Mac gibi sistemler için ek patch kurmak gerektiğini öğrendim. Haftasonu ek bir programla FAT32 format atıp tüm dosyaları tekrar yedekledim saatlerim gitti. Ne yazık ki exFAT'den FAT32'e çevirmenin bir yolu yok sistemi.

İşin asıl saöma tarafına gelelim. Ulen Microsoft, zaten elinde NTFS gibi yalnız senin sistemlerinin tanıdığı (patchsiz olarak) bir formatın var ne bokuma exFAT diye birşey çıkarıyorsun sanki kullanıcının çok mu umrunda "FAT olsun ama daha büyük dosyaları da kabul etsin"...? Büyük dosya kullanmak isteyen basar NTFS'i geçer bir de FAT32 format seçeneğini bile koymamış dingiller. Aşırı derecede saçma bulduğum bir sistem olmuş bunu yakıştıramadım Windows 7'e :)

İşte böyle siz siz olun sakın exFAT ile formatlamayın disklerinizi ya NTFS ya da FAT32 bundan başkasıyla uğraşmayacan arkadaş :)

Bunları da Oku, Sorucam

2 Yorum

  • Reply krokiller 27.12.2010 at 12:47

    exFAT formatı Window 7 ile değil Vista ile standart haline gelen bir dosya sistemi olmakla beraber, Vista, 7 gibi işletim sistemleri altında FAT32 format atmak için zilyon tane tool, exe bulunmaktadır.

  • Reply ebolax 27.12.2010 at 13:43

    Vista’ya koim işletim sistemi altına tool olarak koyacaklarına standart format seçenekleri arasına koysalarmış götler.

  • Yorum Yaz