Programlama

Adobe Director 11

12.04.2008

Bundan 2 ay kadar önce Adobe'un Director 11'i çıkaracağını duyduğumda çok ilginç bir gelişme olarak değerlendirmiştim. Macromedia satıldığından beri Director'un yeni bir versiyonu çıkmıyordu ve ben Adobe'un artık Director'ı bitirdiğini ve Flash'a yoğunlaşacağını düşünüyordum. Hatta hatta AIR çıktıktan sonra artık Director bitmiştir diyordum lakin 11 versionu bütün fikirlerimi çöpe attı.

Biraz önce çekip kurmayı başardığım program Adobe'un yeni programlarının görüntüsüne kavuşmuş ama her zaman olduğu gibi radikal görsel değişiklikler yapılmamış temel Director düzenine sadık kalınmış.

Yapılan açıklamalara göre yeni yazı yumuşatma, unicode desteği, güncel video formatları desteği, directx 9 ve AEGIA PhysX fizik motoru desteği ve javascript tam desteği var deniyordu. Ben bunların hepsini ayrı ayrı test etmedim ama benim asıl ilgilendiğim tam javascript desteğiydi ve bu özelliğin halen istediğim seviyede olmadığını gördüm. Hem javascript gibi mis bir dile geçip hem de halen sadece lingo'yu güzel güzel renklendirmek ayıp oluo ama adooobe! :)

Yaklaşık 2.5 yıldır Director kullanmamanın da verdiği bir mallık duygusunu hissettim açıkçası :) Bir alert mesajını bile deli gibi aradıktan sonra görüntüleyebildim ki zamanında yapmadığım şey kalmamıştı bu programda :) Ben Adobe'un yerinde olsam MX 2004 versionunda bile radikal bir kararla flash kullanılabilirliğine getirir 3D'i çakardım director'a. Flash gelişimini çok güzel sürdürüyor ve çok rahat bir kullanıma sahip ama director halen ilk versiyonlarındaki kullanıma sahip ki güncellik dediğimiz şey bu olmuyor ne yazık ki :)

Ben daha fazlasını bekliyordum açıkçası ama yine de director yapabildikleri ile (3D kalitesi özellikle güzelleşmiş) benzersiz bir program olmayı sürdürüyor. Flash'da ek kütüphanelerle 3D kasmak mümkün ama onun da hızları istenen seviyede değil henüz. Flash 10 versionu ile tam bir 3D desteğinin geleceğine dair demolar seyretmiştik ve bu demolar pratiğe dökülebilirse güzel günler bizi bekliyor demektir :)

http://www.adobe.com/products/director/

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz