Programlama

Flash Realtime 3D

25.03.2008

Efenim biz burada movieclip çevirelim button yapalım derken elin adamı deli gibi kafa patlatıp Flash için realtime 3D kütüphanesi yazıyor. Uzunca bir süredir var bu projeler fakat son dönemde yapılan optimizasyonlarla ve ActionScript 3.0'ın gücüyle hızları kullanılabilir seviyeye geldi. Adamlar Max'in 3DS objesini bile çatır çatır kullanıyorlar flash içinde :) Bu işlerde baba olan 3 adet kütüphane var... Sandy, Away3D ve Papervision...

3D engine'ler şu anda kuru model çevirmenin ötesine geçmiş durumda. UW kaplamaları, ışıklandırma falan yapabiliyorlar. Yani gerçek 3D'de ne varsa Flash'da da var :)

Ben babalardan Sandy ve Away3D'i inceledim. İkisi de birbirine baya benzio ama fonksiyon ve class isimleri farklı olduğu için birinden birini tercih etmenizde yarar var :) Away3D daha profesyonel projelerde kullanılmış yani halk Away3D'i seçmiş :) Papervision ile de yapılmış bir iki çalışma gördüm ama Google falan kastığımda hep Sandy ve Away3D'e denk geliyorum. 3DS Max kullanıcıları için "AS3GeomExporter" isimli bir plugin hazırlanmış. Bu plugin ile bu bahsettiğim engine'lerde kullanılabilecek modelleri export etmek mümkün oluyor. Away3D'nin son versiyonlarınd 3DS objelerini doğrudan kullanmak da mümkün.

http://www.flashsandy.org

http://www.away3d.com

adreslerinden demoları ve tutorial'ları indirmeniz mümkün. Ayrıca engine'leri de tabii :)


Sample.swf









Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz