Donanım, Eskiler, Kişisel, Yazılım

Nedir Benim Bu Tarihim – 4 (AMIGAAAAA!)

06.03.2008

İlk PC'mi alana kadar olan hayatımda hiç böyle sevinmemiştim. Aslında PC'ye de neden sevindiysem? Sanırım NBA Live serisi hatrına sevinmiştim çünkü Amiga'da böyle oyunların gölgesi bile yoktu ama her şeye rağmen Amiga gibi bir bilgisayar geçmemiştir elime...

Lise'ye giriş olayında sonunda dualarım kabul olmuş ve bir Amiga sahibi olmuştum. Bu arada Goblins almış başını gitmiş harika bir grup olmuştu :) Bir insan o zamanlarda kendini geliştirmek istiyorsa bunu en iyi Amiga ile yapabilirdi çünkü grafik ve müzik olayında donanımsal olarak PC'de güzel destek varken Software kısmında Amiga sokup çıkarıyordu yani o derece :) Benim de asıl ilgimi çeken grafiksel özellikler oldu tabii ama ilk alındığında bunu doğrudan "oyunları manyak oğlum" şeklinde yorumladık tabii hata ettik :)

Amiga'nın yanında sikko bir oyun ile Basic vermişlerdi (ulan kurtulamamışız Basic'den bak). Yalnız alındığından itibaren reset tuşları çalışmıyordu ki dakka bir gol bir tabirini yapıştırmıştım tee o zamanlar. Artık benden önceki adam nasıl kullandıysa içine sçmış aletin. Yalnız burada belirtmek isterim ki bu Krokiller çok şanslı bir herif. Benim makinenin yarı fiyatına (yani o zaman için 7 milyona) 2.5 Mbyte Ram'li bi Amiga almıştı (Amiga için 2.5 mbyte ne demek bilen bilir. Ayrıca Amiga her ne kadar 500 Kbyte ram ile gelse de 1 Mbyte Ram taktırmak standartdır.) Neyse ben bir süre Amiga almamışım da bela almışım gibi uğraştım durdum makineyle. Yine bizim elemanlardan Başar adlı eleman anlıyordu biraz halletti benim reset problemini ama daha sonra çıkan "kilidi kapalı disketi okuyamama" hatasını ne Başar çözebildi ne de başka biri. Uzun süre disketleri kilitlemeden kullandım ve zırt pırt o zamanın ünlü virüsü "Saddam" a yakalandım ve makineyi aldığım Kadıbey Bilgisayar'a okkalı küfürler etmeyi hiç bir zaman ihmal etmedim :)

Herşey bir yana Amiga dedin mi akla oyun gelir kardeşim. Commodore'dan sonra gelen o grafik kalitesi insanı büyüler bir süre kitlenir kalırsın. Workbench ile şimdiki windows'a bile taş çıkartacak Multi Tasking işleri yapmak çok zevkli olaylardır ama oyun dedin mi Amiga'nın yeri apayrıdır. Her türlü oyunun bulunduğu bir ortamda biz de hepsini oynamaya gayret ettik tabii. Hatta bazı oyunları (Örn. Second Samurai) Krokiller'la deliler gibi kasıp bölüm şifrelerini birbirimize söylediğimiz ve sonunda oyunun bozuk olduğunu öğrendiğimiz olaylar olagelmiştir. Ama şu oyunların yerini hangi oyun tutabilir ki?

- Emlyn Hughes International Soccer (Tek sorunu kolay olmasıydı)
- Body Blows Serisi
- Shadow Fighter
- North & South
- Street Fighter 2, SSF2
- Mortal Kombat 1 - 2
- Darkseed
- Stunt Car Racer
- Gods
- Defender Of The Crown
- Apidya
- Brutal Paws Of Fury
- Bubble Bobble
- Deflektor
- Elvira
- Another World
- Flashback
- TV Sports Bassketball
- Storm Shadow

http://www.angusm.demon.co.uk/AGDB/Alphabetical.html

daha neler neler. Özellikle Another World'ü ne heyecanla oynamıştım bee. Yalnız ben o zamanlar spor oyunlarından çok platforn tarzı oyunlara hastaydım. Aslında çok tekdüze oyunlardı ama severdim anasını satayım. Hem de çok severdim...

İşin güzel tarafı C64 kullanırken Amiga'yı Amiga kullanırken PC'yi öğrendik ufak ufak. Tam geçiş döneminde olduğumuz için her şey daha bir zevkliydi. Şimdi işin sınırı olmadığını biliyorsun tadını çıkaramıyorsun. O zamanlar kurmuştuk arkadaş çevremizi takılıyorduk doyasıya.

Oyun da bir yere kadar deyip gerek programlama olsun gerek grafik müzik falan filan olsun bulaştık iyice Amiga'ya. Deluxe Paint, Protracker gibi programlar uzun süre PC'de arandı. Deluxe Paint 4 uzun süre beni meşgul etti. Demo, oyun gibi olaylara yavaş yavaş bulaşmıştık artık ve eldeki neyse onunla kasıyorduk. Daha önce gönderdiğim Krokiller oyununun grafikleri falan hep Amiga'da hazırlandı. Ayrıca Deluxe Paint 4'de animasyon desteği de olduğu için yapıyordum kendi kafama göre animasyonlar. Bu arada Krokiller abartmış Imagine denen 3D programında 3 boyutlu grafikler kasmaya başlamıştı. Adamın 2 gün render aldığını bilirim sonunda da sikko bir şey çıkmış :) Bizim Ati gibi programlıyacak (özellikle o zamanlar zor işti programlama) kapasitemiz olmadığı için grafik ve müzik olaylarına ağırlık verdik haliyle :)

Müzik olayında apayrı bir dünyaydı Amiga. Protracker iş olayı dışında Fast Tracker'dan (PC Versionu) sonra en çok kullandığım program olmuştur. Bütün kısayolları falan ezberimdeydi zamanında ama şimdi unuttuk tabii çoğunu. Hatta klavyenin nota basan org dizilimindeki tuşlarının üzerine siyah bant yapıştırmıştım ki daha rahat çalayım müzikleri deyi :)  Bir ara zaman bulursam birkaç mod'u atayım da ne şaheserlere imza atmışız o zaman görün :)

Amigam benim benimle beraber üniversiteye kadar geldi ancak Üniv 2. sınıfta PC yüzü görebildik. Krokiller da benimle paralel olarak grafik, müzik işleri ile meşguldü geçinip gidiyorduk hep beraber ama o da erken geçti PC olaylarına. Atılım Amiga ile pek uğraşmadı. O uzun süre Commodore 64'de kaldı sonra cuk diye PC'ye geçti.

Aslında şöyle bir geriye baktığımızda bütün o yapılan şeyleri saklayabilseydik keşke diyorum. Bir fuarda dijital olarak fotoğraflarımızı çektirip printer'dan bastırmıştık Kroki ile ve "oha bee diskette fotoğrafımız var. Dijitize biraderler miyiz biz bee?" şeklinde dolanmıştık uzun süre. O zamanlar bu yüzden tatlı zamanlardı işte. O fuar da sonradan dandik bir fuar oldu çıktı ama ne şanslıyız ki ilkine yetişmiş ve müthiş zaman geçirmiştik.

Bu arada tanıştığımız Başar ve kardeşi Barış, Alaman çocuu Timur, sipsi Cem gibi bir çok kişi girdi çıktı hayatımıza. Cem iyi çocuktu hoş çocuktu da biraz tavuk gibiydi Kroki bunu bir güzel yoluyordu yani :) Ama az network muhabbeti yapmadık hani Duke Nuke'm olsun ne olursa olsun :) Timur çok zengin bir bezevenk idi en son makineleri toplar en kral manga videolrı bulurdu ki bize anime manga sevdasını aşılayan elemanlardan biridir.

Pinball oyunları hastası olan Ender biraderim vardı ki Antalya'da Pinball Illusions olsun Fantasies olsun seriden bir oyunu alırsanız rekorlar kısmında mutlaka Ender'in adını görürdünüz. Amcamda Amiga 1200 vardı ve o zamanlar 16 milyon renk kullanılabilen yegane bilgisayardı. Hastasıydık ailecek ve Ender de makinenin hakkını veriyordu hani (ne yapıyordu oyun oynuodu ibne :)

Bizim bu oyunları aldığımız Medya Bilgisayar isminde bir yer vardı ki bir işletme bu kadar duygusal yönetilebilir. Hiç bir profesyonellik yoktu tamamen içten bir şirketti ve biz de bu yönünü çok severdik :) Bu yerin sahibi  "abisi" diye hitap ederdi bize biz de ona mutlu mutlu bakardık :) Bir de oğlu var idi bu adamın fevzi isminde halterciye benziodu ve ne zaman gitsek kod yazıodu bir şeyler yapıodu. Oyun da oynamıodu adam artık mühendis mi oldu kafayı mı kırdı bilinmez. Bu dönemde Krokiller'in pis bir huyu var idi gittiği bilgisayarcılardan dergi yürütürdü :) İşin komik yanı her yerle muhabbeti çok iyiydi ve kimse bundan şüphelenmezdi. Ayrıca benimle beraber giderse beni de alet ederdi ben insanları oyalardım:) Hatta benim yayınladığım bir kehanetler dizisinde Kroki'nin sonunda Antalya'daki tüm bilgisayar dergilerini toplayacağı yazıyordu ama PC aldıktan sonra bu huyundan vazgeçti :) İşin güzel tarafı elindeki dergilerin hepsini de bana verdi ben nasiplendim :)

Eklemedir Koca Konak : Bu kadar şeyden bahsetmişiz ama AMOS'dan bahsetmemişiz ayıp olmuş. Efendim ciddi ciddi programlamaya ilk merak saldığım dönemde Amiga'daki en popüler programlama dili ve IDE'si AMOS idi. Aslında programlamayı çok zevkli hale getiren bir programdı kendisi çünkü program yazarken PC klavyesi kullanıyormuşcasına tıkır tıkır sesler çıkarırdı (Amiga klavyesi ses çıkarmazdı) Compiler'i, Help'i ayrı ayrı disketlerdi ve bende hepsi yoktu yalnız yazıp deniyebileceğim kadarını almıştım Krokiller'dan. O zamanlar disket az bulunuodu kardeşim :) Baya bi notlar falan almışlığım konunun üzerine gitmişliğim vardır AMOS'da. Hatta kendi müzik programımı yazmışlığım vardır.(Zaten grafik ve müzik programlama üzerine rahat yoğunlaşıyordunuz - Bunlar için çok kullanışlı fonksiyonları vardı)

Açıkçası ben biraz geç kaldım PC'ye geçiş olayında. Millet çılgınlar gibi oyun oynarken ben halen Amiga'da Mortal Kombat 2 oynuyordum (ama manyak bir oyundu yaw en çok oynadığım oyunlarda ilk 3'e girer bu oyun.) Ama her şeyin bir sonu var tabii Amiga'da bir yere kadar dayandı. Sonunda Üniversite 2. Sınıfa geldim ve o benim oldu! Büyük bir değişimin yaklaştığını hissediyordum... 5. bölümde :)

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz